VOIMAUTTAVA SUKUPUU

Voimauttava Sukupuu
Voimauttava Sukupuu on kaikille avoin koulutus oman
perhehistorian lohduttavaan ja iloa tuovaan katsomiseen!

VoimauttavaSukupuu

Kenelle:

– Omaksi iloksi ja oman perheen identiteettityöhön
    (kohtaamistyön alojen pohjakoulutusta ei tarvita)

– Voimauttavan valokuvan perusteet (10op) suorittaneille
    ammatilliseen täydennyskoulutukseen.

Koskettavatko sinua on sukuhistoriasi ihmiset? Löydätkö heidän elämätapahtumistaan tai persoonistaan itseäsi? Ovatko kaikki heistä tulleet nähdyiksi oikein? Voimauttavan valokuvan menetelmään perustuvassa sukupuutyöpajassa etsitään muotoa ja näkyväksi tekemisen tapoja arvostavalle ja kannattelevalle tavalle katsoa oman perheen historiaa. Voit tehdä sitä eläväksi itsellesi tai moniäänisesti yhdessä perheesi kanssa.

Huippuihana Voimauttava sukupuu -ryhmä kokoontuu kolme kertaa. Työpaja on sekaryhmä. Tervetulleita ovat kaikki sukuhistorioitaan pohtivat ilman aiempaa kokemusta menetelmästä, mutta myös voimauttavan valokuvan menetelmäosaamistaan täydentävät osallistujat.

Sukukuvien kiehtovat salaisuudet

Sukupuu -työpajassa tutkitaan oman perheen kuva-aarteitten kätkemiä tarinoita niin pitkälle, kuin perhekuvien sukupolviketju yltää. Vanhat valokuvat ovat merkitysten ja sukutarinoiden monisäikeinen palapeli, josta voi koota itselle tai koko suvulle merkityksellisiä kuvakertomuksia. Millaisia elämänhistorioita, ja perhesuhteita vanhojen valokuvien ihmiset kantavatkaan? Millaisia sukusalaisuuksia ja kiehtovia persoonallisuuksia perhevalokuvat kätkevät? Keiden elämäntarinat ja valinnat ovat minulle rohkaisevia ja lohduttavia? Miten oma elämäsi, henkilökohtaiset valintasi ja taipumuksesi kietoutuvat sukulaistesi persooniin ja elämäntarinoihin? Millaisia toistuvia tarinoita, rooleja, elämänkohtaloita, reagointitapoja löydät perheesi historiasta? Miten ne auttavat ymmärtämään vanhempiasi, sisaruksiasi ja aiempia polvia – tai sitä ihmistä, joka itse olet? Mitä asioita haluat vaalia sukupolviketjussa, jonka osa itse olet? Mitä asioita et halua enää siirtää seuraaville polville?

Voimauttava sukupuu -työpajassa saat valmiudet etsiä käsiisi vanhoja kuvia ja saada haastatteluin talteen niihin liittyviä taustatarinoita ja aikalaiskertomuksia, joiden avulla voit löytää oman korjaavan ja kannattelevan näkökulman sukupuu-työn toteuttamiseen. Kolmiosaisen työpajan aikana rakennetaan alkuperäisistä kuvista tai niiden kopioista koostuva oma voimauttava sukupuu. Sukupuu rakennetaan itseä inspiroivaan muotoon: upeaksi albumiksi tai tauluksi, ääntä ja tarinoita sisältäväksi digielokuvaksi tai vaikkapa kuvansiirtomenetelmistä ja kädentaidoista muodostuvaksi käsityöksi tai käyttöesineeksi. Sukupuu voi olla omaa terapeuttista pohdintaa tai koko perhettä yhdistävä lahja, jonka tekemiseenkin eri sukupolvet pääsevät osallistumaan.

Työpajassa tutustutaan perhekuvien ottamisen tapoihin ja merkityksiin aina 1800-luvun lopulle asti. Mitä eri merkityksiä valokuvaaminen on saanut osana perhe-elämää, ystävyyttä ja ihmisten omaa identiteettityötä? Mikä voisi olla sadan vuoden takainen versio kuvien jakamiselle facebookissa? Miksi tietynlaisia kuvia otettiin ja mitä kuvilla haluttiin kertoa? Miksi tietyt perheenjäsenet puuttuvat kuvista? Vaikka valokuvaaminen vaikuttaa usein sattumanvaraiselta, sisältävät valokuvat paljon perheenjäsenten välistä dynamiikkaa ja perheen arvoja avaavia merkityksiä. Mitkä asiat on nähty muistamisen arvoisina? Kokivatko kaikki perheenjäsenet itsensä hyväksytyiksi ja arvostetuiksi osana perhettä?

Voimauttava sukupuu -työpajan ohjaajana toimii voimauttavan valokuvan kehittäjä Miina Savolainen. Työpajatapaamiset tapahtuvat kodikkaassa ja inspiroivassa hengessä Miinan luona Helsingin keskustan tuntumassa, Siltasaaressa, viikonloppuisin. Voimauttava sukupuu -koulutuksen työpajatapaamisia ja harjoitustehtäviä tukee osallistujaryhmän yhteinen idea- ja keskusteluryhmä verkossa.

Lähijaksot:
1. Työpaja Su 31.10.2021
2. Työpaja Su 12.12.2021
3. Työpaja La–Su 12.–13.3.2022

Kurssi-info ja tiedustelut:
Pirita Torvi 050-3414739
koulutukset@voimauttavavalokuva.fi
ILMOITTAUDU »

Tutustu myös:

Maailman ihanin nainen »

Voimauttava Omakuva 6op »

Isän Äidin–Rakastavan Katseen Kaipuu 5op »

Voimauttava Parisuhde 3op »