VOIMAUTTAVAN VALOKUVAN AMMATILLISET PERUSTEET

VOIMAUTTAVAN VALOKUVAN AMMATILLISET PERUSTEET

Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet on moniammatillisille, sosiaali-, terveydenhuolto-, opetus- ja työyhteisön kehittämisen ammattilaisille suunnattu vuoden mittainen täydennyskoulutus 10op

VV AmmatillisetPerusteet10op

Voimauttavan valokuvan menetelmä on asiakastyön vaikuttavuutta ja työn merkityksellisyyden kokemusta vahvistava työote. Työotteen opiskelemisessa valokuvaprosessi tarjoaa konkreettisen, näköaistiin ja kehollisuuteen perustuvan keinon, jolla oppia elämyksellisesti katsomisen tavan muuttamista esim haastavaksi koettuun työhön tai epäluotettavaksi koettuun asiakkaaseen. Valokuvaprosessi antaa uudet silmät ja uudet tunteet: kyvyn herkistyä näkemään maailma toisen ihmisen täysin erilaisesta kokemuksesta käsin. Tämä on syvä ja merkityksellinen tapahtuma, joka muuttaa pysyvästi tapaa kokea oma työ ja sen ihmissuhteet.

Menetelmä perustuu dialogiseen, arvostavaan ja mentalisoivaan katseeseen, joka vähentää asiakkaan ja ammattilaisen välistä valtataistelua ja sosiaalista peliä, ja tekee vuorovaikutuksesta aitoa, vilpitöntä ja toisen kokemusmaailmalle herkistynyttä. Voimauttavan valokuvan menetelmä parantaa tunnetaitoja ja on parhaimmillaan ihmisten välisen kiintymyksen, luottamuksen ja arvostuksen vahvistamisessa. Menetelmä sopii siksi erinomaisesti perhetyöhön tai emotionaalisesti turvallisen kouluyhteisön tai työyhteisön rakentamiseen sekä kiusaamiskäyttäytymisen tai jännitteiden purkamiseen.

Perusteet-opinnot koostuvat kuudesta lähijaksosta, joiden väleissä toteutetaan harjoitusprosesseja oman itsen katsomiseen, tunneperhesuhteisiin, työyhteisön kehittämiseen sekä asiakas/oppilas/potilastyöhön liittyen. Projektit ovat sovitettavissa erilaisiin työ- ja elämäntilanteisiin ja osallistuminen on siksi mahdollista myös esim vuorotteluvapaan, lomautuksen tai koronaeristyksen aikana. Koulutukseen voi osallistua myös tiimi tai työpari samasta yhteisöstä, jolloin koulutuksen harjoitusprosesseja on erityisen antoisaa toteuttaa porukalla omassa työyhteisössä. Työnantaja pääsee hyötymään opinnoista jo niiden aikana, sillä työskentelyssä on sekä työyhteisön kehittämis- että asiakastyönäkökulma mukana.

Voimauttavan valokuvan menetelmäopinnot ovat tarjonneet ammatillisen käännekohdan jo kolmelle tuhannelle kohtaamistyön ammattilaiselle. Menetelmäopintojen ytimessä on oma työhyvinvointi ja lempeän ja arvostavan oman itsen katsomisen omaksuminen – pohja jolle perustuu myös kyky katsoa toista myötätuntoisesti. Opinnoissa on usein vaikea erottaa, kumpi lopulta on merkityksellisempää: upea työväline ja katsomisen tapa omaan työhön vai oma henkilökohtainen prosessi kauaskantoisine, omaan tunneperheeseen ja ammatillisuuteen ulottuvine vaikutuksineen.

Oppimispolku

Oma henkilökohtainen prosessi harjoitustöineen:
Miten katson itseäni – miten katson toisia?

  • Omakuvan kohtaaminen: nähdyksi tulemiseen liittyvät tunteet ja merkitykset, lempeä ja arvostava katse itseä kohtaan.
  • Parikuvauksen vuorovaikutus: vallan kääntäminen, herkistyminen toisen kokemuksen äärelle, oma nähdyksi tuleminen emotionaalisesti turvallisella tavalla.
  • Menetelmä identiteettityön välineenä: 1. Oman itsen rakastamisen kasvutarina ja elämäntarinalliset albumikuvastot, 2. Tunneperhe ja yhteys merkityksellisiin läheisiin, 3. Oma ydinminuus, erilaiset puoleni ja nähdyksi toisten silmissä.

Menetelmätaidot ja työote toisten kanssa: Dialogiset, voimauttavat harjoitusprosessit ja voimauttavan työotteen ja katsomisen tavan sisäistäminen.
1. Oman tunneperheen jäsen
2. Työyhteisö/tiimi/ryhmä, jonka osa olen
3. Asiakas/oppilas/potilas tai -asiakasryhmä

Opintojen aikana toteutetaan kaksi ammatillista harjoitustyötä, joihin opiskelija saa opintojen aikana työnohjauksellisen tuen. Työyhteisö hyötyy koulutuksesta monin tavoin jo opintojen kuluessa – paitsi asiakastyön välineenä, myös työyhteisön kehittämiseen liittyvänä projektina, joka voidaan linkittää esim. osaksi työyhteisön tyhy/tyky/veso-toimintaa, kehityskeskusteluita tai koulutusta. Upea mahdollisuus on tiimin tai työparin osallistuminen koulutukseen yhtä aikaa, mikä edesauttaa työotteen maadoittumista osaksi yhteisön katsomisen tapaa!

Työotteen opiskelu

Voimauttavan valokuvan täydennyskoulutusopinnoissa opiskellaan dialogiseen katseeseen perustuvaa, tunnemerkityksille herkistynyttä työotetta, jossa hyvä nostetaan tietoisesti näkyville ongelmiin keskittymisen ja asiakkaan kehittämisen sijaan. Menetelmässä ei siis kehitetä asiakasta, vaan työntekijän tapaa katsoa häntä. Hyvät kerrannaisvaikutukset syntyvät koko yhteisön katsomisen tavan muuttumisesta. Menetelmässä luodaan herkistymistä ja pehmenemistä toisen arvokkuudelle ja tunnetarpeille, ts. parannetaan mentalisaation ja dialogisuuden kykyä.

Koulutus tukee kykyä ajatella boxin ulkopuolella: voimauttavat asiat eivät useinkaan löydy ongelman ympäriltä, vaan laajemmasta ihmisen elämän merkityksellisyyden kokemuksesta. Esim päihdeasiakkaan voimauttavat kuvat eivät välttämättä käsittele lainkaan päihteettömyyttä, vaan saattavat palauttaa jotain hänen omaa ydinitseä, joka on kadonnut elämän rikkovissa tapahtumissa ja näkymättömyyden kokemuksessa. Se, mikä on asiakkaalle voimauttavaa, on aina työntekijälle salattua ja vierasta. Prosessissa lähdetään yhdessä tuntemattomalle maaperälle etsimään sitä, mikä on tärkeää. Prosessissa työntekijän tunnesuhde asiakkaaseen lähenee ja asiakas antaa työntekijälle välineet olla asiakkaan ehdoitta hyväksyvä katse ja korjaava peili. Samalla työntekijän oman työn merkityksellisyyden kokemus vahvistuu.

Voimauttavan valokuvan menetelmää ei sovelleta ainoastaan erillisinä projekteina, vaan osana normaalia työotetta ja työmuotoja. Opettaja käyttää menetelmää opetuksen ja ryhmädynamiikan rakentamisen työvälineenä, sosiaalityöntekijä verkostopalaverin tai kotikäynnin järjestämisen tapana, kuntoutustyöntekijä asiakaslähtöisen kuntoutussuunnitelman tekemisen tapana, yksilöterapeutti terapian löytöjen siirtämisessä osaksi asiakkaan todellista elämää ja ihmissuhteita… jne.
Menetelmäkoulutuksessa toiseen sovellettava opitaan ensin itse kokemalla ja sisäistämällä. Koulutus mahdollistaa siten myös osallistujan keskittymisen ajankohtaisten oman elämän kysymysten äärelle sekä omien lähisuhteiden vahvistamisen opintoihin liittyvissä harjoitustöissä. Koulutuksen rikkautena on moniammatillinen ryhmä, jonka menetelmäsovelluksista osallistujat saavat valtavasti konkreettisia ideoita omaan työhön.

Kenelle?

Opinnot sopivat mm. opettajille, varhaiskasvattajille, sosiaalityön perhetyöntekijöille ja hoitajille, kuntoutuksen ja terveydenhoidon parissa toimiville, terapeuteille tai ryhmien kanssa työskenteleville ihmistyön ammattilaisille. Opintoihin osallistuminen ei edellytä valokuvaustaitoja ja erityistä kameraa. Menetelmä sopii kaiken ikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville asiakkaille, oppilaille ja potilaille, eikä se ole ristiriidassa minkään olemassaolevan hoidon kanssa. Sen tavoitteena on, että ihminen tulee näkyväksi arvostavasti ja moniulotteisesti, omilla ehdoillaan. Kuka ei hyötyisi syvemmin ymmärretyksi ja nähdyksi tulemisen kokemuksesta?

Valokuvat ovat merkityksellinen osa tämän päivän ihmisten sosiaalista elämää ja identiteettityötä. Ihmistyön ammattilaisen on tärkeää tuntea valokuvien mahdollisuuksia ja ihmisten väliseen dynamiikkaan liittyviä merkityksia. Valokuva itsessään ei ole terapeuttinen väline, vaan sillä voidaan myös haavoittaa ja rikkoa ihmisen omaa itsemäärittelyn oikeutta. Voimauttavan valokuvan menetelmässä opitaan eettiset raamit, joiden sisällä valokuvien ammatillinen käyttö on hoidollisesti laadukasta ja perusteltua.

Valokuvan käyttö työvälineenä edellyttää aina täydennyskoulutusta ja henkilökohtaisesti läpikäytyä prosessia. Kyse ei ole kauniista valokuvista tai tietyistä ulkoisista muodoista, vaan vastavuoroisemmasta ja tunnetasolla läsnäolevammasta työotteesta. Menetelmäkoulutettu työntekijä voi käyttää menetelmää myöhemmin myös ilman valokuvia tai kuvaamista työotteen sisäistettyään.

 

Järjestäjät eri puolilla maata

Voimauttavan valokuvan ammatillisia perusteita järjestävät lukuisat täydennyskoulutuskeskukset Suomessa. Koulutus alkaa säännöllisesti Helsingissä, Espoossa, Turussa, Tampereella, Oulussa, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Mikkelissä, Joensuussa ja Kuopiossa. Epäsäännöllisemmin koulutuksia alkaa Rovaniemellä, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Porissa ja Raumalla.

 

Korona-aika ja terveysturvallisuus

Voimauttavan valokuvan ammatilliset koulutukset ovat pyörineet koko korona-ajan, eri puolilla maata, ilman altistuksia. Työpajoissa on käytössä ainutlaatuinen ja pandemian yllättäviin tilanteisiin muuntautuva hybridiopetus, jossa tarvittaessa osa tai koko ryhmä voi olla yhdessä läsnä kasvokkain, myös etänä. Työpajassa kaikki kuulevat ja näkevät toisensa, toistensa kuvaprosessit merkityksineen, ilmeineen ja nyansseineen sekä saavat omille harjoitusprosesseilleen niin osallistujien kuin ohjaajankin herkän palautteen. Luonnossa tapahtuvat kuvausretket ulkona toteutuneine ryhmätapaamisineen ovat tuoneet kokonaisvaltaista elpymistä ja iloa maski&etätyökauden arkeen. Työpajoissa on hyödynnetty pandemia-ajan voimauttavan valokuvan kaikkien koulutusten kokemuksia ja etäteknologiat onkin valjastettu myös perusteet-koulutuksessa mahdollistamaan parempaa ryhmän yhteyttä ja emotionaalista yhteydenpitoa. Nämä uudet oivallukset jäävät opiskelijoille myös oman asiakatyön arkikäyttöön, kun monilla työpaikoilla otetaan digiloikkaa mm. puhelimen avulla tapahtuviin asiakaskontakteihin.

Yhteiskunnan avaamisen myötä hybridimallisesta opetuksesta siirrytään vähitellen pelkkään lähiopetukseen, kunkin pienryhmän yksilöllisen rokotesuojatilanteen niin salliessa. Myös riskiryhmäläiset voivat osallistua, sillä jokaisen tilanteeseen räätälöidään turvalliset vaihtoehdot. Koronakauden kurjuuden jälkimainingeissa perusteet-koulutuksissa on tarjolla iloa ja toivoa työhön, omaa minuutta ja ammatillista identiteettiä vahvistaen.

 

Arvostavan katseen koulu -hanke perusteet-käyneille koulun moniammatillisille aikuisille

Tänä vuonna voimauttavan valokuvan ammatillisten perusteiden aloittamista harkitsevien opettajien tai koulun oppilashuollon ammattilaisten kannattaa olla hereillä! Keväällä 2021 Suomessa käynnistyi Arvostavan katseen koulu -hanke, jossa voimauttavan valokuvan palkittu työote jalkautuu kouluihin synnyttämään emotionaalisesti turvallisia, osallistavan koulukulttuurin yhteisöjä. Vielä 2021-22 menetelmän perusteet-opinnot aloittaneet ehtivätkin mukaan 2023 alkavaan Arvostavan katseen koulu -täydennyskoulutukseen. Kyseessä on laaja-alaisen kouluhyvinvoinnin ja kiusaamisen ehkäisemisen hanke, johon pääsee mukaan voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet -suorittanut opettaja, rehtori, koulunkäynnin ohjaaja, opinnonohjaaja, kuraattori, koulupsykologi, kouluterveydenhoitaja tai muu koulussa työskentelevä opetuksen tai oppilashuollon ammattilainen. Täydennyskoulutuksessa ammattilainen saa omaan kouluun työpariksi jalkautuvan Arvostavan katseen koulukätilön, joka on pidemmän voimauttavan valokuvan koulutyöskentelykoulutuksen saanut kollega. Koulukätilöilöopettajien ja rehtoreiden koulutus alkoi keväällä 2021.

Lue Arvostavan Katseen Koulu -hankkeesta

HELSINKI, Voimauttavan valokuvan koulutukset Suomessa:

Lähijaksot:
1.Työpaja 30.8.2021
2.Työpaja 16.-17.9.2021
3.Työpaja 18.11.2021
4.Työpaja 14.-15.3.2022
5.Työpaja 12.-13.5.2022
6.Työpaja 8.-9.9.2022

Pirita Torvi, 050 341 4739
koulutukset@voimauttavalokuva.fi
ILMOITTAUDU »

 

TAMPERE, Tampereen kesäyliopisto:

Lähijaksot:
1.Työpaja 6.9.2021
2.Työpaja 27.-28.9.2021
3.Työpaja 27.10.2021
4.Työpaja 18.-19.1.2022
5.Työpaja 25.-26.4.2022
6.Työpaja 1.-2.9.2022)

Sanna Vaurula, 040 357 3232
sanna.vaurula@tampereenkesayliopisto.fi
ILMOITTAUDU »

 

RAUMA, Turun kesäyliopisto:

Lähijaksot:
1.Työpaja 6.10.2021
2.Työpaja 21.-22.10.2021
3.Työpaja 2.12.2021
4.Työpaja 9.-10.3.2022
5.Työpaja 19.-20.5.2022
6.Työpaja 26.-27.9.2022

Tuula Aamurusko, 0400 615 614
tuula.aamurusko@turunkesayliopisto.fi
ILMOITTAUDU »

 

KOUVOLA, Kymenlaakson kesäyliopisto:

Lähijaksot:
1.Työpaja 19.11.2021
2.Työpaja 20.-21.1.2022
3.Työpaja 22.3.2022
4.Työpaja 9.-10.5.2022
5.Työpaja 5.-6.9.2022
6.Työpaja 7.-8.12.2022

Marjatta Niskanen, 044 747 8501
marjatta.niskanen@kymenlaakso.fi
ILMOITTAUDU »

 

JOENSUU, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria:

Lähijaksot:
1.Työpaja 16.3.2022
2.Työpaja 23.–24.5.2022
3.Työpaja 16.6.2022
4.Työpaja 23.–24.8.2022
5.Työpaja 13.–14.10.2022
6.Työpaja 1.–2.2.2023

Minna Karjalainen, 050 430 4519
minna.karjalainen@riveria.fi
ILMOITTAUDU »

 

ROVANIEMI, Lapin kesäyliopisto:

Lähijaksot:
1.Työpaja 17.3.2022
2.Työpaja 16.-17.5.2022
3.Työpaja 17.6.2022
4.Työpaja 13.-15.9.2022
5.Työpaja 13.12.2022
6.Työpaja 30.-31.3.2023

Päivi Hinno, 0400 792 396
paivi.hinno@lapinkesayliopisto.fi
ILMOITTAUDU »

 

Olen kiinnostunut tästä koulutuksesta
koulutukset@voimauttavavalokuva.com
050-3414739

Hoidollinen ja pedagoginen painotus vai työyhteisön kehittäminen?

Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet jakautuvat kahteen eri linjaan: hoidollisen ja pedagogisen työn ammattilaisille suunnattuun, terapeuttisemmin suuntautuneeseen painotukseen sekä työnyhteisön kehittämispainotukseen. Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet työyhteisön kehittämisessä 10op -koulutus on suunnattu henkilöstöjohtamisen, työyhteisön kehittämisen, työhyvinvoinnin tai työterveyden parissa työskenteleville ja sitä tarjoaa ainoastaan Omnia Koulutus Espoossa. Molemmat perusteet -koulutukset mahdollistavat pyrkimisen voimauttavan valokuvan erikoistumisopintoihin (40op)