Maailman ihanin tyttö valikuvaprojektiKuvakirjaNäyttelytVoimauttavan valokuvan menetelmäKoulutuksetMiina SavolainenYhteystiedotVieraskirja


Suomeksi    In English

Etusivulle


 .VOIMAUTTAVA VALOKUVA - UUTISIA

ONNEA MAAILMAN IHANIMMAT TYTÖT!
15 VUOTTA KULUNUT ENSIMMÄISESTÄ
KUVAUSRETKESTÄ KESÄKUUSSA 1998.

Rakastettu projekti on lohduttanut suomalaisia ja rikkonut lastensuojeluun liittyvää häpeää ja näkymättömyyttä: lastenkodeissa ei kasvak
aan ongelmalapsia, vaan keijukaisia! Nuorten kasvutarinasta tuli Suomen kaikkien aikojen rakastetuin valokuvakirja.


MIINA SAVOLAISEN LUOTSAAMAN VALOKUVAN VOIMAA --TV-SARJAN NETTISIVUT JA VERKKOYHTEISÖ OVAT AUENNEET

YLE Teeman 3.2.2014 käynnistyvän, Valokuvan voimaa -sarjan verkkoyhteisö on auennut. Seitsemänosaisessa sarjassa Miina Savolainen opastaa tavallisia perheitä hyödyntämään voimauttavan valokuvan menetelmää perhesuhteiden lähentämisessä ja korjaamisessa. Ohjelmaan liittyy Facebook -verkkoyhteisö ja osallistavat, laajat nettisivut, joissa yleisön on mahdollista tutustua sarjan perheiden tarinoihin sekä voimauttavan valokuvan menetelmän soveltamiseen omaan perheeseen. Sarjan etenemistä seuraavien nettisivujen kautta yleisön on mahdollista tutustua Miina Savolaisen viikkokolumneihin ja osallistua yhteisölliseen, yleisön sekä Miinan voimauttavista kuvista muodostuvaan, siemenkuvaketjuun.

VALOKUVAN VOIMAA -SARJAN RUNSAAT NETTISIVUT

OSALLISTU MIINAN SIEMENKUVAKETJUUN!

VOIMAUTTAVA VALOKUVA FACEBOOK -YHTEISÖÖN
MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -15-VUOTISJUHLAVUODEN TAPAHTUMAT

Maailman ihanin tyttö -projekti täyttää merkkivuosia kesäkuussa 2013, jolloin tulee kuluneeksi tasan 15 vuotta projektin ensimmäisten kuvien ottamisesta. Pilvisenä alkukesän päivänä 1998, Miina Savolainen ja projektin päähenkilö Mira Alanne, tekivät kuvausretken Hyvösen lastenkodin lähimetsään, Helsingin Pitkäkoskella. 200 000 ajokilometriä ja 70 000 filmiruutua myöhemmin kymmenen maailman ihaninta tyttöä ovat varttuneet nuoriksi aikuisiksi ja löytäneeyt oman paikkansa maailmassa.

Merkkivuoden taitteeseen, keväälle 2014 osuu kolme merkittävää, projektiin ja siitä syntyneeseen voimauttavan valokuvan menetelmään kytkeytyvää, suurta tapahtumaa: Maailman ihanin tyttö -näyttely palaa Pohjois-Amerikan ja Euroopan kiertueelta kotimaahan, Vantaan taidemuseoon 29.1.2014,  Miina Savolaisen voimauttavan valokuvan jatko-opiskelijoiden Lempeä Katse 3 -näyttely avautuu Kuopion VB-Valokuvakeskuksessa 30.1.2014 ja Yle esittää Valokuvan voimaa -tv-sarjan, jossa Miina Savolainen ohjaa erilaisia perheitä lähentämään ja korjaamaan keskinäisiä suhteitaan voimauttavan valokuvan menetelmän avulla.

Vantaan taidemuseon näyttelykokonaisuuteen kuuluu laaja yleisöohjelma, jonka Vantaan kulttuuritoimi tarjoaa yleisölle ilmaiseksi. Mukana on Maailman ihanin tyttö -projektiin ja voimauttavan valokuvan menetelmän perhekäyttöön liittyviä kuvaluentoja, Miina Savolaisen omia opastuskierroksia sekä sosiaali-, terveys-, kulttuuri-, ja opetusalojen sekä työyhteisön kehittämisen ammattilaisille suunnattuja koulutuspäiviä. Yleisötapahtumiin ei ole ennakkoilmoittautumista ja niitä voi hyödyntää esim oman työyhteisön täydennyskoulutuksessa tai tyhy-toiminnassa. Myös Kuopion VB-Valokuvakeskuksen Lempeä Katse III -näyttelyyn liittyy ammattilaisille suunnattu yleisöseminaaripäivä sekä yleisöopastuksia.

Lempeä Katse III on Miina Savolaisen Aalto-yliopistosta valmistuvan, voimauttavan valokuvan menetelmän jatko-opiskelijaryhmän päättötyönäyttely, jonka aiemmat osat on nähty Tamperetalossa 2011 ja Aalto-yliopiston Galleria Lumeessa 2012. Jatko-opiskelijat ovat sote-alojen ammattilaisia terapeuteista työnohjaajiin, sosiaalityöntekijöihin, lääkäreihin ja opettajiin, jotka ovat käyneet vuoden mittaisten menetelmän perusopintojen jälkeen kolmivuotisen jatkokoulutuksen. Näyttelyssä on esillä harvinaisia menetelmää soveltavia ammatillisia projekteja, jotka yleensä eivät ole julkisesti esillä hoidollisten alojen tietosuojan vuoksi.  Menetelmää sovelletaan kuitenkin laajasti näillä aloilla. Voimauttavan valokuvan perusopinnot on käynyt kolmetuhatta hoidollisten ja pedagogisten alojen moniammatillista työntekijää.


Vantaan taidemuseon yleisöohjelma:

Ammattilaisten seminaaripäivät, Kino Myyri:
- ma 3.2.2014, klo 9–15

- ma 31.3.2014, klo 9–15
- pe 25.4.2014, klo 9–15

Yleisöluennot, Vantaan taidemuseo:
- la 15.2.2014, klo 10.30–15.30

- to 27.3.2014, klo 14–17.30
- to 24.4.2014, klo 14–17.30


Miina Savolaisen avoimet näyttelyopastukset:
- ma 3.2.2014, klo 15.15–17
- la 15.2.2014, klo 14.30–15.30
- la 8.3.2014, klo 12–13.30
- to 27.3.2014, klo 18–19
- ma 31.3.2014, klo 15.15–17
- to 24.4.2014
, klo 18–19
- pe 25.4.2014, klo 15.15–17
- la 26.4.2014, klo 12–13.30


Susanna Haaviston Maailman ihanin tyttö – Valokuva soi
-musiikkiteoksen esitykset, Vantaan taidemuseo:
- la 8.3.2014, klo 14–15
- la 26.4.2014, klo 14–15
(Miina Savolaisen opastus näyttelyyn ennen konserttia, klo 12 alk.)

 Tilaisuuksiin on vapaa pääsy!
Vantaan taidemuseo, Myyrmäkitalo
sekä ammatilliset seminaaripäivät Kino Myyri.

KATSO TARKEMPI OHJELMA NÄYTTELYSIVULTA:


VANTAAN TAIDEMUSEON SIVUILLEVB-Valokuvakeskuksen yleisöohjelma:

Yleisöseminaari, Elokuvateatteri Kuvakukko, Vapaa pääsy:
- pe 31.1.2014, klo 10–17

Yleisöopastukset, VB-Valokuvakeskus:
- la 1.2.2014
- la-su 1.2.–3.2014, klo 12–14

VB-VALOKUVAKESKUKSEN SIVUILLE

MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -NÄYTTELY PÄÄTTYI BUDAPESTISSA

Maailman ihanin tyttö -näyttelyn viimeisen viikon yleisöohjelma toi Próféta Galleriaan ennätysyleisön eri puolilta Unkaria ja lähialueita. Yleisön joukossa oli erityisen runsaasti hoito-alojen ja lastensuojelun työntekijöitä, jotka hakivat näyttelystä ja voimauttavan valokuvan menetelmästä aineksia omaan työotteeseensa.
NÄYTTELY UNKARIN TV:SSÄ
VIIMEISEN VIIKON YLEISÖLUENTO
YLEISÖLUENNON OPASTUSKIERROS


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -NÄYTTELYN VIIMEISEN VIIKON YLEISÖTAPAHTUMAT 23.-26.4. BUDAPESTISSA

Tervetuloa seuraamaan Maailman ihanin tyttö -näyttelyn viimeisen Budapestin viikon
yleisötilaisuuksia. Miina Savolainen opastaa yleisöä päivittäin ti - pe 23.-26.4. Avoimet
yleisöluennot ovat tiistaina 23.4. ja torstaina 25.4. Näyttelyn järjestää Suomen tiede- ja
kulttuuri-instituutti Finnagora.

VIIMEISEN VIIKON OHJELMA:
YLEISÖLUENNOT TI 23.4. JA TO 25.4. KLO 18–19.30.
TAITEILIJA KESKUSTELEE YLEISÖN KANSSA TI-PE 23.-26.4. KLO 13–17


23. maaliskuuta - 24. huhtikuuta 2013

Próféta Galéria
1111 Budapest, Szent Gellért tér 3.
avoinna: ma-pe 13-18

FINNAGORAN SIVUILLE
NÄYTTELYNAVAJAISET
LA FEMME  -LEHDEN JUTTUUN
EVÀ -LEHDEN JUTTUUN


KAUNIS KUOLEMA -KESKUSTELUTILAISUUS SU 21.4. TIEDEKESKUS HEUREKASSA


Terhokodin ylilääkäri ja saattohoidon ammattilainen Juha Hänninen, eliniän pidentämisen etiikkaa tutkinut filosofi Rosa Rantanen sekä voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjä Miina Savolainen keskustelevat arvokkaasta kuolemasta. Perhevalokuvaukseen liittyy ihmisten emotionaalista pyrkimystä käsitellä elämään väistämättömästi sisältyvää menetystä. Voimauttavaa valokuvaa on hyödynnetty osana saattohoitoa; merkityksellisen elämän ja kuoleman rakentamisessa. Yleisön on mahdollista ottaa osaa paneelin keskusteluun. Vapaa pääsy. Auditorioon on 260 paikkaa. Samalla on mahdollista tutustua ihmiskehon anatomiaa aitojen plastinoitujen ihmisruumiiden avulla esittelevään Body Worlds -näyttelyyn.

Tiedekeskus Heureka, Tikkurila, Vantaa.

HEUREKAN OHJELMAAN


HAKU KÄYNNISTYI: YLEN UUDESSA DOKUMENTAARISESSA TV-SARJASSA LÄHENNETÄÄN PERHEENJÄSENIÄ VOIMAUTTAVAN VALOKUVAN AVULLA


Yle Kulttuuri toteuttaa tänä vuonna tv-sarjan, jossa tavalliset ihmiset pääsevät kokeilemaan valokuvataiteilija ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen kehittämää Voimauttavan valokuvan menetelmää. Savolainen on tullut tunnetuksi erityisesti Maailman ihanin tyttö -hankkeesta, johon liittyy rakastettu valokuvakirja ja ympäri maailmaa kiertävä valokuvanäyttely.

Tv-sarjassa käsitellään ihmissuhteita ja niihin liittyviä vaikeitakin asioita valokuvauksen kautta. Ohjelmassa päähenkilöt toteuttavat Miina Savolaisen opastuksella läheiselle ihmiselle valokuvausprojektin, jonka tarkoituksena on parantaa keskinäistä ymmärrystä ja saada myös meidät ajattelemaan perhevalokuvausta uudella tavalla.

Ohjelmassa ollaan kiinostuneita erityisesti vanhempien ja teini-ikäisten tai jo aikuistuneiden lasten suhteista. Ohjelma kertoo myös perhevalokuvauksen historiasta ja digikuvauksen ja sosiaalisen median aikaan saamasta valokuvakulttuurin muutoksesta.

Ohjelmaan haetaan parhaillaan päähenkilöitä osoitteessa valokuvanvoimaa/yle.fi. Ohjelma nähdään Yle-tv:ssä keväällä 2014 ja ohjelman valokuvista kootaan näyttely Vantaan taidemuseoon.

OLISITKO SE SINÄ? OLETKO AINA HALUNNUT SAADA OMAN PERHEPROJEKTIN MIINAN HENKILÖKOHTAISESSA OHJAUKSESSA?

Perheenjäsen, jonka kanssa valokuvaprojekti toteutetaan voi olla esimerkiksi se lapsistasi, joka on temperamentiltään sinulle vieraampi tai jonka menneisyyteen liittyy aika, jolloin et ole voinut olla hänelle läsnä siten kuin olisit halunnut. Hän voi olla nuori, jonka on vaikea löytää paikkaansa elämässä tai jolle sinun on vaikea kommunikoida välittämistäsi. Hän voi olla oma vanhempasi, joka tarvitsisi keskittymistäsi juuri nyt oman elämänsä haasteiden tai välimatkanne vuoksi. Kuka läheisistäsi on se, joka ei tunne itseään yhtä tärkeäksi kuin toiset perheenjäsenesi tai jolle olisit valmis antamaan anteeksi?

Perhevalokuvat saavat valtavasti perheen dynamiikkaan liittyviä merkityksiä: keskimmäinen sisarus pohtii, onko esikoista rakastettu enemmän, koska hänestä on paljon enemmän valokuvia? Innokas perhekuvaaja, jonka puoliso kieltäytyy kuvatuksi tulemisesta, voi kokea, että läheisin ihminen torjuu hänen rakastavan katseensa, vaikka syy voi olla tämän omassa vaikeudessa katsoa itseään hyväksyvästi.

Dialogisuus on vaikeinta juuri niiden ihmisten kanssa, joihin liittyy eniten omia tarpeitamme siitä, miten itse olisimme kaivanneet tulla nähdyiksi. Ohjelmassa suhtaudutaan hyväksyvästi ja lempeästi usein kömpelöön kykyymme rakastaa läheisiämme. Voimauttavan valokuvan menetelmän tarkoituksena on lisätä taitoa kuulla ja nähdä syvemmin ja vastavuoroisemmin, kuin mitä pinnallinen ja suorituskeskeinen kulttuurimme opettaa.

Voimauttavan valokuvan menetelmän tarkoituksena on lisätä taitoa kuulla ja nähdä syvemmin ja vastavuoroisemmin. Ohjelmassa kaikenlaisiin perheisiin ja vaikeisiinkin asioihin suhtaudutaan lämpimästi, avarasti ja arvostaen. Ei-biologiseen siteeseen perustuvat perhesuhteet, uusperheet, yksinhuoltajaperheet, sijaisperheet, sateenkaariperheet tai monisukupolviset perheet näyttäytyvät yhtä arvokkaina kuin perinteinen isän, äidin ja lasten muodostama ydinperhe. Osallistuminen ei edellytä valokuvaustaitoja ja voit hakea mukaan, vaikka pohtisit vielä vaihtoehtoisia perheenjäseniä projektisi päähenkilöksi, tai et olisi vielä täysin varma heidän mielipiteestään.


8-osainen sarja kuvataan kevät-kesällä 2013. Ilmoittaudu ohjelmaan 1.4. mennessä.

KATSO OHJELMAN TRAILERI
OHJELMAN TAUSTAA
ILMOITTAUDU
MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -NÄYTTELY PUHUU LASTEN OIKEUKSIEN PUOLESTA BUDAPESTISSA 23.3.–26.4.2013


Maailman ihanin tyttö -näyttely avautuu 23.3.2013 Budapestissa, Unkarissa Suomen Kulttuuri- ja tiedeinstituutti Finnagoran tuomana. Näyttelyn ohessa järjestettävän lasten oikeuksien seminaarin vieraina ovat Suomesta lapsiasiainvaltuuttttu Maria-Kaisa Aula sekä etsivän erityisnuorisotyön pioneeri ja Mielenterveyden keskusliiton toiminnanajohtaja Olavi Sydänmaalakka. Palkitun voimauttavan valokuvan menetelmän ammatillisen käytön kokemukset Suomessa lasten ja nuorten osallisuuden lisäämisessä sopivat Suomen globaaleihin tavoitteisiin pitää esillä lasten ja naisten ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa. Miina Savolaisen uraauurtava työ menetelmän kehittämisessä korostaa hoitoalojen työntekijöiden työhyvinvointia sekä asiakkaan kohtaamisen tapaa osana laajempaa tavoitetta yhteiskunnallisen hyvinvoinnin rakentamisesta. Galleria Prófétássa järjestettävän näyttelyn yleisöohjelma käsittää Miina Savolaisen yleisöluentoja, -opastuksia ja workshopin. Näyttely on osa laajempaa Euroopan kiertuetta.

SUOMEN UNKARIN KULTTUURI-INSTITUUTIN SIVUILLE
LAPSIASIAVALTUUTETUN SIVUILLE
PRÓFÉTÁ GALERIAN SIVUILLE


12.12.2012. PALJON ONNEA NELIVUOTIAS
MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -KIRJA!

Tänään, maagisena päivänä 12.12.2012, tuli kuluneeksi tasan neljä vuotta Maailman ihanin tyttö -kirjan ilmestymisestä. Lempilapsemme on tullut siis jo parhaaseen leikki-ikään,
jossa on tärkeä saada olla se maailman ihanin lapsi omille tärkeille ihmisilleen ja harjoitella oman itsen rakastamista leikin avulla:)

Neljä vuotta sitten pakkasimme talkooporukalla kirjan tuhansien ennakkotilaajien joululahjapaketteja ja tänä päivänä kirjasta on tullut kaikkien aikojen rakastetuin
suomalainen valokuvakirja ja sukupolviketjuklassikko. Maailman ihanimpien tyttöjen kasvutarina ja sanoma itsen hyväksymisestä on koskettanut tuhansia ihmisiä, jotka
tunnistavat näkymättämän lapsen tarinan omassa tai läheisensä elämässä.
Projekti on merkittävällä tavalla muuttanut lastensuojeluun liittyvää näkymättömyyttä ja häpeää:
Lastenkodeissa ei kasvakaan ongelmalapsia, vaan keijukaisia!

Nelivuotiasta ylpeänä onnitellen,
Maailman ihanin tyttö -kirjan tekijätiimi

MAAILMAN IHANIN TYTTÖ  -FACEBOOKSIVULLE
TAIDEALOJEN UUSI OSAAMISPALETTI -SEMINAARI MUSIIKKITALOLLA

Miina Savolainen esittelee voimauttavan valokuvan menetelmään liittyvää koulutuskokemusta, jolla hoidollisten alojen työntekijöiden ja kulttuurin osaajien keinoja vahvistaa osallisuutta ja  työhyvinvointia on Suomessa lisätty. Taidealojen uusi osaamispaletti -seminaari 10.12.2012 liittyy Lauri Ihalaisen työryhmän laajempaan työn ilo -hankkeeseen, jossa pyritään löytämään taiteen ja luovuuden kautta uusia työvälineitä suomaisen työelämän työssäjaksamisen ja johtajuuden ongelmiin. Seminaarin laajempi kehys on taiteen ja hoitotyön tekijöiden yhteistyön ja yhteisen koulutuksen lisäämisessä yhteiskunnallisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Voimauttavan valokuvan menetelmäkoulutukset ovat laajin Suomessa jo olemassa oleva koulutusrakenne, jossa hoidollisten alojen työntekijät saavat työhönsä taiteen, abstraktia ja tunnepitoista, hoitotyön keskiössä olevaa ainesta tavoittavia keinoja sekä taiteen tekijät terapeuttisen ja yhteisöllisen proisessin vaatimia valmiuksia. Miina Savolainen on kouluttanut 2000-luvun aikana 3 000 sosiaali-, terveys, opetusalojen sekä työyhteisön kehittämisen ammattilaista käyttämään voimauttavan valokuvan menetelmää työssään. Voimauttavan valokuvan koulutukset muodostuvat vuoden mittaisista perusteista, joita on mahdollista opiskella viidessätoista eri kaupungissa Suomessa, sekä kolmivuotisesta jatkokoulutuksesta, jota tarjoaa Aalto-yliopiston Aalto PRO. Seminaarin järjestivät Sibelius-Akatemia, Aalto PRO, Kuvataideakatemia, Lapin yliopisto ja Teatterikorkeakoulu.

SEMINAARISTA
MIINA SAVOLAINEN PUHUJANA TALENTIA PÄIJÄT-HÄMEEN 40-VUOTIS JUHLASEMINAARISSA

Miina Savolainen on mukana juhlistamassa neljäkymmentä vuotta täyttävää Talentia Päijät-Hämettä 12.10.2012. Talentia on sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö. Juhlapuhujina Miina Savolaisen sosiaalityön etiikkaa ja työn merkityksellisyyden kokemusta käsittelevän luennon lisäksi nähdään lastenpsykiatri ja theraplay-terapeutti Jukka Mäkelä THL:stä sekä vuoden yhteiskuntatieteilijänä palkittu Marja-Liisa Manka.

TALENTIA
GENITAL AUTONOMY OF CHILDREN -SEMINAARI

Miina Savolaisen yhdessä lastenkirurgi Mika Venholan kanssa vetämä, sukupuolen moninaisuutta käsittelevä yhteisötaideprojekti esittäytyi Helsingissä Sexpon järjestämässä Genital Autonomy of Children -seminaarissa. Kansainvälisen seminaarin erityistavoitteena on lisätä lasten sukupuoliseen autonimaan ja keholliseen koskemattomuuteen liittyvää ammattilaisten ja perheiden tietoa sekä lopettaa haitalliset tyttöjen ja poikien ympärileikkaukset dialogissa niitä suosivien uskonnollisten, kulttuuristen ja lääketieteellisten ryhmien kanssa. Autonomian oikeus koskee myös intersukupuolisia lapsia, joiden biologinen sukupuoli ja sukupuolen keholliset merkit eivät ole määriteltävissä tytön tai pojan perinteisesti ymmärrettyyn lokeroon. Savolaisen ja Venholan kolme vuotta vetämän yhteisötaideprojektin pääosassa on sukupuolen moninaisuuden kirjon alle itsensä lukevia transihmisiä. Projektin näyttely esittäytyy 2014 New Yorkissa Suomen kulttuuri-instituutin tuottamana. Projektin tavoitteena on lisätä sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten osallisuutta ja puhua heidän autonomiaansa loukkaavien hoidollisten käytäntöjen eettisen uudelleenarvioinnin puolesta.

LISÄÄ SUKUPUOLEN MONINAISUUDESTA
VOIMAUTTAVA VALOKUVA COMENIUS-VAIHTO-OPETTAJIEN KOULUTUKSESSA SEKÄ ITÄ-SUOMEN ERITYISOPETTAJIEN PÄIVILLÄ

Miina Savolainen vierailee erityisopettajien eurooppalaisen Comenius-vaihto-ohjelman Suomen tapaamisessa, Mikkelin Mikaelin erityiskoululla 28.9.2012. Voimauttavan valokuvan menetelmä on niinikään ohjelmassa myös Tahkovuorella 9.11.2012 järjestettävillä Itä-Suomen erityisopetuksen päivillä. Voimauttavan valokuvan menetelmän merkitys eritysopettajan työssä on erityisesti lukuisia erityisvaikeuksia omaavan lapsen katsomisessa moniulotteisesti, ilman diagnoosin antamaa suodatusta, lapsen itse tuottamista vahvuuksista käsin.MIINA SAVOLAINEN SIJAISVANHEMPIEN REKRYTOINTIKAMPANJAN SUOJELIJAKSI

"Sijaisvanhemmuus on soturivanhemmuutta". Miina Savolainen toimii Perhehoitoliiton Ajoissa kotiin -sijaisvanhempien rekrytointikampanjan kummina. Savolainen luennoi voimauttavan valokuvan menetelmän käytöstä sijaisvanhemmuuden tukemisessa ja sijaislapsen kahden perheen ristiriidan helpottamisessa, osana Perhehoitoliiton hanketta järjestestettavässä Eduskuntaseminaarissa 26.9.2012. Seminaarin sekä Keinu-hankkeen tavoitteena on lisätä kansanedustajien tietämystä sijaishuollon ja perhehuollen erityistarpeista. Sijaishuollon painopistettä on pitkään pyritty siirtämään laitoshuollosta perheisiin. Kuitenkaan edullisempi perhehuolto ei ratkaise lastensuojelun ongelmia, jos sijaisperheiden kykyyn kohdata kaltoinkohdellun lapsen sekä hänen biologisten vanhempiensa tarvitsevuutta, ei erityisellä tavalla ja enevässä määrin panosteta. Miina Savolaisen rekrytointikutsukirje sijaisvanhemmuutta harkitseville kannustaa uskaltamaan soturivanhemmuuteen, vaikka lapsen aina suurempi rakkaus ja kaipuu alkuperäistä vanhempaansa kohtaan voi satuttaa sijaisvanhempaa, jonka omasta elämästään antamalle panokselle lapsen kiintymys olisi kaikkein suurin kiitos. Miten sijaisvanhempi voi löytää itsestään halun tukea lasta rakastamaan biologista vanhempaansa, jonka toiminta lasta kohtaan on voinut olla rikkovaa? Voimauttavan valokuvan menetelmän avulla toisiaan kohtaan ristiriitaisia tunteita kokevat aikuiset lapsen ympärillä, voivat löytää kunnioitusta ja herkkyyttä nähdä toistensa tarpeita sekä tunnistaa pyrkimystä toimia lapsen hyväksi. Keinu-hankkeessa sijaisperheet, sijaislapset sekä lapsen biologiset vanhemmat ovat käyttäneet voimauttavan valokuvan menetelmää keskinäisen ymmärretyksi tulemisen parantamiseen.

MIINAN AVOIN KIRJE SIJAISVANHEMMUUTTA HARKITSEVILLE
MIINAN YLE PUHEEN HAASTATTELU
ARTIKKELIVOIMAUTTAVA VALOKUVA VALTAKUNNALLISILLA NEPSY-PÄIVILLÄ 2012

Voimauttavan valokuvan menetelmä on osa ensimmäisten valtakunnallisten nepsy-päivien koulutusta. Kokoushotelli Heimarissa 18.8. järjestettävät nepsypäivät on suunnattu neuropsykiatrisille valmentajille, jotka toimivat työssään hoito- ja opetusalojen kentällä neuropsykiatrisia erityisvaikeuksia omaavien henkilöiden ja heidän omaistensa kuntoutuksellisena tukena.

OHJELMAANMIINA SAVOLAINEN HELSINGIN YLIOPISTON SUKUPUOLENTUTKIMUKSEN LAITOKSEN KRISTIINA-TUTKIMUSSEMINAARIN VIERAANA


Miina Savolainen vierailee Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen laitoksen Kristiina-tutkimusseminaari -luentosarjassa 8.5.2012. Illan teemana on Maailman ihanin tyttö -projekti, kulttuurinen kuvasto, sukupuoli sekä voimauttavan valokuvan menetelmä. Miina Savolainen palkittiin Kristiina-palkinnolla 2009 työstään tyttöjen äänen esille tuomisessa kulttuurisensitiivisellä sekä nuorten itsemäärittelyoikeutta kunnioittavalla tavalla.

TUTKIMUSSEMINAARIOHJELMAANMIINA SAVOLAINEN VIERAANA HYKSIN PSYKIATRIAN KLINIKAN TIISTAILUENTOSARJASSA

Miina Savolainen vierailee HYKSin psykiatrian klinikan tiistailuentosarjassa 8.5.2012 Psykiatriakeskuksen Christian Sibelius -salissa klo 12.15. Dialogisuutta ja potilaan kohtaamista psykiatrisessa työssä käsittelevä ,voimauttavan valokuvan menetelmäluento näytetään videoluentona muihin sairaaloihin ja se on suunnattu lääkäreille, psykologeille, hoitajille ja muulle henkilökunnalle. Luentosarja on pakollinen osa erikoistuvien lääkäreiden koulutusta.MAAILMAN IHANIN TYTTÖ - KASVUSTA TYTÖSTÄ NAISEKSI -KOULUTUSPÄIVÄ TURUN YLIOPISTOLLISESSA KESKUSSAIRAALASSA

Turun yliopistollinen keskussairaala järjestää 17.4.2012 Varsinais-Suomen alueen hoidollisten ja pedagogisten alojen ammattilaisille Maailman ihanin tyttö – kasvusta tytöstä naiseksi -koulutuspäivän. TYKSin koulutuspäivän päätösluennoitsijana on Maailman ihanin tyttö -projektin ja voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjä Miina Savolainen. Koulutuspäivän päätteeksi Miina Savolainen luennoi perhevalokuvien merkityksestä ja nuoren kohtaamisesta koululaisten vanhemmille suunnatussa vanhempainillassa.

OHJELMAANIHME-NYKYTAIDEFESTIVAALIN VOIMAUTTAVA VALOKUVA -TYÖPAJA

Miina Savolainen pitää avoimen voimauttavan valokuvan yleisötyöpajan osana IHME nykytaidefestivaaleja 2012. Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla 23.3. järjestettävässä työpajassa rakennetaan oma "Sydämeni perhe" -teos osallistujien omista, merkityksellisistä perhealbumikuvista. Ihme-päivien ohjelma kytkeytyy vuoden 2012 ihme-teoksen, Christian Boltanskin Sydänäänet -yhteisötaideteoksen teemaan.

IHMEFESTIVAALIT


MIINA SAVOLAINEN VIIPURIN DUODECIM-SEURAN JA ETELÄ-KARJALAN LÄÄKÄRISEURAN JUHLALUENNOITSIJANA

Miina Savolainen vieraili Viipurin Duodecim-seuran ja Etelä-Karjalan Lääkäriseuran juhlaluennoitsijana Imatran Valtionhotellissa 9.3.2012 järjestettävässä vuosijuhlatapahtumassa. Savolaisen luento käsitteli voimauttavan valokuvan menetelmän soveltamista lääkärin työhyvinvoinnin sekä lääkärin ja potilaan välisen dialogisuuden lisäämiseen. Voimauttavan valokuvan menetelmässä hoidollisen työn ammatillisuus nähdään vastavuoroisena, jolloin asiantuntijan roolissa toimiva ammattilainen joutuu luopumaan omasta ammatillisesta tietämisestään potilaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden määrittelemisessä, sillä hän ei voi tietää, millaisista asioista potilaan terveyden, eheyden ja oman elämän merkityksellisyyden kokemuksen ainekset syntyvät.LAKEUDEN LAAJAKUVAFESTIVAALIT 2012 UHANALAISEN ETELÄPOHJALAISEN KULTTUURIMAISEMAN PUOLESTA

Pohjanmaan Valokuvakeskuksen, Lapuan Kulttuurikeskus Paukussa 11.2.2012 järjestämän, Lakeuden laajakuvafestivaalin agenda liittyy Etelä-Pohjanmaan viimeisten, ehjien lakeuksien suojelemiseen moottoritiehankkeelta. Festivaaliohjelma käsittelee kansainvälisesti ainutlaatuisen Lapua - Kauhava - Alajoen viljelyslakeuden luonto- ja maisema-arvoja sekä luontokuvaajan suhdetta Kolin kansallismaisemaan. Miina Savolaisen osuus pohtii ihmisen ja luonnon korjaavaa yhteyttä voimauttavan valokuvan menetelmässä sekä Maailman ihanin tyttö -valokuvaprojektissa, elvyttävien ympäristöjen ja luonnon tarjoaman mittakaavan kokemuksen ja lohdullisuuden kautta. Savolaisen, "Luonnon suuruus haavoittuneen minän suojelijana" -esityksen sisältämistä Maailman ihanin tyttö -projektin kuvista, löytyvät myös eteläpohjalaisyleisön silmää ja sydäntä liikauttavat, pakkaskuuran verhoamat, äärettömät lakeudet.

LAAJAKUVAFESTIVAALITVOIMAUTTAVA VALOKUVA KEHITYSVAMMALIITON SILLALLA -SEMINAARISSA

Miten rakentaa dialogista asiakassuhdetta, kun puheeseen perustuva vuorovaikutus ei ole mahdollista tai se on rajattua? Miina Savolaisen voimauttavan valokuvan menetelmäluento Kehitysvammaliiton Tikoteekin Sillalla-seminaarissa, Hanasaaren kulttuurikeskuksessa 3.2.2012. käsittelee katseeseen ja läsnäoloon perustuvaa vastavuoroisuutta sekä vammaisen ihmisen autonomian ja itsemäärittelyoikeuden kunnioittamista. Seminaarin ohjelma tarjoaa uusinta kansainvälistä tietoa ja ideoita puhevammaisen henkilön vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin tukemiseen sekä tietotekniikan käyttöön opetuksessa ja kuntoutuksessa.

TIKOTEEKKI


MIINA SAVOLAINEN UUDEN TYÖYHTEISÖJEN KEHITTÄMISEN OPASKIRJAN JULKISTAJANA

Miina Savolainen luennoi Kaikkien aivot käyttöön -kirjan julkistamistilaisuudessa Designmuseossa, Helsingissä 25.1.2012. Erityisesti johtajuuden ja työyhteisöjen kehittämisen opaskirja nostaa johtajuuden keskeiseksi metataidoksi kyvyn mahdollistaa yhdessä ajattelemista. Sirkku Heinosen, Rea Klingbergin ja Päivi Pentin kirjan väittämä on, että kaikki kiinnostava syntyy paremmasta ajattelusta ja kyvystä ajatella vastoin urautuneita tapoja. Miina Savolaisen luento nostaa voimauttavan valokuvan esimerkiksi keinosta rakentaa dialogia ja luovaa ajattelua työyhteisössä.

KIRJASTAMIINA SAVOLAINEN LUENNOI SISÄMINISTERIÖN, POLIISIN JA PELASTUSLAITOKSEN TURVALLISUUSSEMINAARISSA


Miina Savolainen vierailee asiantuntijaluennoitsijana Sisäministeriön, poliisin ja pelastuslaitoksen turvallisuusseminaarissa Lahdessa 25.1.2012. Kuinka voimauttavan valokuvan avulla voidaan lisätä osallisuutta ja vähentää syrjäytymisen tuomaa turvattomuutta? Millainen merkitys menetelmällä voi olla turvallisuustyöntekijöiden kykyyn kohdata asiakkaitaan ja palautua työhön liittyvistä kuormittavista kokemuksista? Päijät-Hämeen poliisi hyödynsi voimauttavaa valokuvaa alueen turvallisuusohjelman rakentamisessa dialogissa paikallisten lasten ja nuorten kanssa Kuvaa pelko pois -hankkeessa 2011. Turvallisuusseminaarin teemana 2012 on taide rikollisuuden ja onnettomuuksien torjumisessa sekä hyvinvoinnin lisämisessä.SUOMEN ENSIMMÄINEN YHDYSVALTOJEN NAISLÄHETTILÄS EMÄNNÖI 19.10.2011 WASHINGTON D.C:SSÄ AUKEAVAA MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -NÄYTTELYÄ


Maailman ihanin tyttö -näyttelyn Pohjois-Amerikan kiertue avautuu 19.10.2011 Yhdysvaltojen Washington D.C:ssä. Suomi ja Suomen ensimmäinen Yhdysvaltojen nasuurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde haluavat näyttelyn avulla kertoa pohjoismaisesta tasa-arvokäsityksestä sekä painottaa tyttöjen ja naisten voimautumisen merkitystä. Näyttely on osa FotoWeek DC festivaalia sekä EuroKids lastentapahtumia.

”Suomen suurlähetystö on iloinen voidessaan tuoda esille Miina Savolaisen herkkää ja tarkkanäköistä valokuvausta ja taidetta nuorten tyttöjen kasvussa aikuisuuteen ja itsensä hyväksymiseen. Uskon, että näyttely puhuttelee kaikkia, jotka ovat kiinnostuneita ihmisyyteen kasvusta. Se avaa myös näkökulmia naisen asemaan yhteiskunnassa ja tasa-arvoon”.


Suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde

Taiteilija Miina Savolaisen luennot ja
yleisöopastukset 20.–23.10. sekä 11.–12.11.2011
Avoinna pe-su 19.10.–13.11.2011 klo 11-16. Vapaa pääsy.
The Embassy of Finland, Finland Hall
3301 Massachusetts Avenue N.W. Washington D.C.
Tel: (202) 298 5823

SUOMEN YHDYSVALTOJEN SUURLÄHETYSTÖN SIVULLESUOMEN TUNNUSTETUIN YHTEISÖTAIDEPROJEKTI MAAILMAN IHANIN TYTTÖ TAVOITTAA MONIKULTTUURISTA YLEISÖÄ KANADASSA

Suomen, Norjan, Ruotsin, Tanskan sekä Islannin Kanadan suurlähetystöjen järjestämä yhteispohjoismainen vastaanotto kansainvälisen Women´s World -konferenssin osallistujille Ottawan Maailman ihanin tyttö -näyttelyssä 6.7.2011, on osoittautunut julkisuusdiplomatian menestykseksi. Miina Savolaisen ja kymmenen helsinkiläisessä lastenkodissa kasvaneen nuoren naisen parhaillaan kokonaisuudessaan Kanadassa esittäytyvä yhteisötaideprojekti toimi pohjoismaisen sukupuolten välisen tasa-arvon airueena kolmatta kymmenettä juhlavuottaan viettävässä konferenssissa, jonka osallistujat tulevat 92 eri maasta. Konferenssin painopisteenä ovat 2011 erityisesti globaalit naisten ihmisoikeudet, tasa-arvo ja voimaantuminen. Suomi yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa on halunnut korostaa naisten aseman ja tyttöjen koulutuksen merkitystä kehittyvien maiden tiessä kohti hyvinvointia sekä taiteen ja hyvinvoinnin yhteyttä. Women´s World -konferenssiin osallistui 2 000 naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistämiseksi työskentelevää ihmistä. Maailman ihanin tyttö -näyttelyn sanoma yksilön arvokkuudesta ja lapsen oikeudesta näkyväksi ja kohdatuksi tulemiseen, on osoittautunut universaaliksi teemaksi, jonka sekä kehittyvistä että vauraista maista tulevat osanottajat ovat ymmärtäneet samoin kuin yleisö kotimaassa.

Maailman ihanin tyttö -näyttely esittäytyy kokonaisuudessaan Ottawassa 2.9. asti. Sussex Galleryn yli tuhannen neliömetrin laajuisiin tiloihin kokonaistaideteokseksi rakennettu näyttely on esillä ensimmäisen kerran Euroopan ulkopuolella sadan kahdenkymmenen kromogeenisen valokuvavedoksen sarjana. 26.5 avautunut näyttely on saanut Kanadassa kahdeksan viikkoa lisäaikaa. Maailman ihanin tyttö –näyttelyn Pohjois-Amerikan kiertuetta on tukenut Suomen kulttuurirahasto ja sen järjestää Ulkoministeriö ja Suomen Suurlähetystöt. Ottawan näyttely on Suomen Kanadan suurlähetystön toistaiseksi suurin kulttuurivientihanke. Maailman ihanin tyttö -näyttelyn kiertue jatkaa Kanadan jälkeen Yhdysvaltojen Washington D.C:en 19.10.2011.

Lisätyt opastukset:
Taiteilija Miina Savolainen tapaa yleisöä 31.8. ja 1.-2.9.
Avoinna päivittäin 8-20. Vapaa pääsy.
Sussex Galleria, Old City Hall, 111 Sussex Drive, Ottawa Ontario.


Ote Ottawan näyttelyvieraskirjasta:

”Dear Miina, I am so very proud of you. Your art, your support of girls and women, I can´t explain all of the emotions I feel for your work. Please let all of your models know how beautiful they are and what a priviledge bestowed upon them to be such an important part of art history and women´s history.”

ANTOINETTE ZLOTY, CONGRESS OF BLACK WOMEN OF CANADA


Lisää Kanadan vieraskirjapalautteita näyttelysivulla:OTTAWAN MAAILMAN IHANIN TYTTÖ NÄYTTELYLLE LISÄAIKA

Maailman ihanin tyttö -näyttely Kanadan Ottawassa on saanut lisäaikaa syyskuun alkuun asti, ennen näyttelyn siirtymistä Washington D.C:een. 2.9.2011 esillä oleva näyttely on avoinna päivittäin klo 8-20.
Sussex Gallery, Old City Hall, 111 Sussex Drive, Ottawa Ontario.

Avoimet Miina Savolaisen näyttelyopastukset ti 5.7. ja to-pe 7.-8.7. klo 16-19, Sussex Gallery. Vapaa pääsy.

Taiteilija tavattavissa 4.-7.7. klo 11.30-15 Women´s World konferenssin Art and Culture Centerissa, Ottawan yliopisto.

Women´s World luennot:
- Ma 4.7. klo 17-18.30. Maailman ihanin tyttö. UCUAgora, Ottawan yliopisto.
- Ke 6.7. klo 13-14.30 Voimauttavan valokuvan menetelmä,
UCUAgora, Ottawan
  yliopisto, 85 University Private.MAAILMAN IHANIN TYTTÖ AVASI POHJOIS-AMERIKAN NÄYTTELYKIERTUEENSA OTTAWAN SUSSEX GALLERYSSÄ 27.5.2011

Rakastettu Maailman ihanin tyttö -näyttely esittäytyy kokonaisuudessaan Ottawassa, Kanadassa. 27.5.-15.7.  Sussex Galleryn yli tuhannen neliömetrin laajuisiin tiloihin kokonaistaideteokseksi rakennettu näyttely on esillä ensimmäisen kerran kokonaisuudessaan Euroopan ulkopuolella. Näyttelyn järjestää Suomen suurlähetystö ja siihen liittyvää, laajempaa Kanadan ja Yhdysvaltojen kiertuetta on tukenut Suomen kulttuurirahasto. Näyttely on Suomen lähetystön toistaiseksi suurin kulttuurivientihanke.

Maailman ihanin tyttö näyttely laajoine Miina Savolaisen yleisöluentoineen on osa kansainvälisen Women´s World (3.-7.7.) konferenssin ohjelmaa. Konferenssi on jatkumoa vuoden 1995 YK:n Pekingin naisten maailmankonferenssille sekä Pekingin julistukselle ja toimintaohjelmalle, ja sen painopisteenä on erityisesti globaalit naisten ihmisoikeudet, tasa-arvo ja voimaantuminen. Konferenssin järjestää Ottawan ja Carlingtonin yliopistot ja se järjestettiin edellisen kerran Sofiassa 2010.  Kaltoinkohdeltujen tyttöjen voimaantumista taiteeseen kytkeytyvän sosiaalisen innovaation,  Miina Savolaisen kehittämän voimauttavan valokuvan menetelmän, avulla esiin tuova näyttely, sopii erityisen hyvin Suomen tavoitteisiin tuoda esille naisten oikeuksia ja tasa-arvoa Pohjois-Amerikassa. Suomi järjestää yhdessä muitten pohjoismaisten lähetystöjen kanssa, 6.7. Maailman ihanin tyttö -näyttelyssä, Women´s World -konferenssin yhteispohjoismaisen vastaanoton.

Näyttely siirtyy Kanadasta Yhdysvaltojen Washington D.C.hen.

Ylen uutiseen


MIINA SAVOLAINEN KUTSUTTIIN FINLANDIA-PALKINNON VALITSIJARAATIIN

Suomen Kirjasäätiö on nimennyt lautakunnan, joka valitsee vuoden 2011 Finlandia-ehdokkaat. Maailman ihanin tyttö -projektin valokuvaaja Miina Savolainen on mukana lautakunnassa, joka nimeää ja julkistaa lasten ja nuorten kirjallisuuden Finlandia Junior kuusi ehdokasta 8.11.2011. Kolmenkymmenen tuhannen euron suuruisen Finlandia Junior palkinnon saajan päättää tänä vuonna muusikko Paula Vesala P.M.M.P. -yhtyeestä. Kaunokirjallisuuden Finlandia -palkinnon saajan valitsee Kom-teatterin johtaja Pekka Milonoff ja Tieto-Finlandian saajan Åbo Akademin professori Alf Rehn.

Helsingin Sanomien uutiseen


TAMPEREEN MAAILMAN IHANIN TYTTÖ TEKI YLEISÖENNÄTYKSEN

Tampereen taidemuseon ja Valokuvakeskus Nykyajan TR1 Taidehallissa järjestämä  Maailman ihanin tyttö näyttely päättyi 27.2. yleisömenestyksen saattelemana. Näyttelyohjelma sai yleisön pyynnöstä lisäaukiolopäiviä sekä seitsemän ylimääräistä yleisöluentopäivää.  Miina Savolaisen Voimauttava valokuva -yhteisötaidenäyttelyt ovat keränneet kotimaassa jo 75 000 kävijää. Tamperetalossa avautuu 31.3. Savolaisen Aalto-yliopistosta valmistuvien jatko-opiskelijoiden näyttely Lempeä katse – Voimauttavia valokuvia, jossa hoidollisten alojen ammattilaiset ovat soveltaneet menetelmää omassa asiakastyössään ja ammatillisessa kasvuprosessissaan. Maailman ihanin tyttö -näyttely avautuu 26.5.2011 Kanadan Ottawassa.


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -NÄYTTELY KANADAAN JA YHDYSVALTOIHIN

Maailman ihanin tyttö - näyttely nähdään kokonaisuudessaan Kanadassa, Ottawassa 26.5.-10.7.2011. Näyttely on osa kansainvälistä Women´s World tapahtumaa. Kanadan jälkeen näyttely jatkaa kiertuettaan Yhdysvaltoihin. Näyttelyt järjestää Suomen suurlähetystöt yhteistyössä paikallisten taidemuseoiden ja yliopistojen kanssa. Maailman ihanin tyttö on ensimmäistä kertaa esillä Euroopan ulkopuolella.


TAMPEREEN TAIDEMUSEO TUO MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -VALOKUVATAIDENÄYTTELYN JOULUKSI TR1 TAIDEHALLIIN

Yleisön toive nähdä Maailman ihanin tyttö - näyttelysarja kotimaassa ennen Pohjois-Amerikan kiertuetta toteutuu vuodenvaihteessa 2010-2011 Tampereella. Tampereen taidemuseon TR1 Taidehallissa järjestämä näyttely avautuu joulukuussa 2010 ja sen ohella nähdään Jyväskylän taidemuseon kaikkien aikojen yleisösuosikiksi noussut, niinikään Miina Savolaisen isyysaiheinen yhteisötaidenäyttely ISÄ – Voimauttavia valokuvia. Maailman ihanin tyttö aloittaa Pohjois-Amerikan kiertueen kesäkuussa 2011 Kanadasta, josta näyttelykiertue jatkaa Yhdysvaltoihin.

Aamulehden juttureferaatti


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ ULKOMAISISSA LEHDISSÄ

Useat ulkomaiset lehdet ovat viime aikoina kirjoittaneet Maailman ihanin tyttö -kirjasta ja voimauttavan valokuvan menetelmästä. Italialainen taidelehti Zoom, ruotsalainen kulttuurilehti Re:public Service, sekä hollantilainen hyvinvointi - ja elämäntapalehti Happinez sekä venäläinen naistenlehti Sex and the City ovat kertoneet projektista. Hollannissa on niinikään perustettu Maailman ihanin tyttö -projektin päähenkilön, kruununsa näkyväksi tehneen, Milla Makkosen mukaan nimetty taideterapiakeskus Millaa.


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -KIRJA AKATEEMISEN TIETOKIRJOJEN SEITSEMÄS

Maailman ihanin tyttö -valokuvakirja sijoittui elokuussa 2010 Akateemisen kirjakaupan myydyimpien tietokirjojen listalla seitsemänneksi ja kansallisella Mitä Suomi lukee listalla sijalle kaksikymmentä. Joulukuussa 2008 ilmestyneen Maailman ihanin tyttö -kirjan jälkeen Suomessa on julkaistu 7 500 tietokirjaa. Maailman ihanin tyttö on ainoa listasijoituksia edelleen yli puolentoista vuotta ilmestymisensä jälkeen pitävä tietokirja.


RUOTSIN MAAILMAN IHANIN TYTTÖ JA POIKA, VICTORIA JA DANIEL, KÄYTTIVÄT HÄÄKUTSUISSAAN MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -KIRJAN YMPÄRISTÖSERTIFIOITUA PAPERIA

Ruotsin
kruununprinsessa Victoria ja hänen 19.6.2010 vihitty puolisonsa prinssi Daniel käyttivät hääkutsuissaan Maailman ihanin tyttö -kirjan kermanväristä Muncken Pure ja puhtaanvalkoista Munken Polar -paperia. Pitkällä perinteellä valmistettu korkealaatuinen design-paperi Munken on F.S.C. -ympäristösertifioitu paperi, jonka puuraaka-aine on kasvatettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen ja kehittyvien maiden tai alkuperäiskansojen ihmisten elinoloja vahingoittamatta. Maailman ihanin tyttö -kirjalla on lisäksi ympäristöystävällisestä tuotantoprosessista kertova Joutsen-merkki.

Katso tiedote


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -KIRJA TIETOKIRJOJEN TOP 6

Maailman ihanin tyttö -taidekirja jatkoi nousuaan tietokirjojen myydyimpien kirjojen listalla. Kirja nousi Akateemisen kirjakaupan tietokirjojen TOP 10 listalla kuudenneksi jaksolla 1.-30.6.2010. Sijoilta seitsemän löytyy Anna Kortelaisen tuore runoilija L.Onervaa käsittelevä kirja, sijalta kahdeksan Panu Rajalan runoilija Aila Meriluodon elämäkerta Lasinkirkas, hullunrohkea sekä sijalta kymmenen Kjell Westön Helsinki 1968. Listan kärjessä on huhtikuussa ilmestynyt Lars Svenssonin Linnut äänessä - äänikuvakirja. 12.12.2008 ilmestynyt Maailman ihanin tyttö on Lars Svenssonin klassikkolintuoppaan lisäksi listan ainoa aiemmin kuin keväällä 2010 ilmestynyt kirja.


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -TAIDEKIRJA TIETOKIRJOJEN TOP 10-LISTALLE

Maailman ihanin tyttö -taidekirja on noussut toukokuussa 2010 suosituimpien tietokirjojen joukkoon. Kirja sijoittui Akateemisen kirjakaupan toukokuun tietokirjojen TOP 10 listaukseen sekä niinikään Kirjakauppaliiton Mitä Suomi lukee TOP 20 -listalle. Maailman ihanin tyttö on muunmuassa suosittu valmistujais- ja äitienpäivälahja.


ISÄ – VOIMAUTTAVIA VALOKUVIA KERÄSI KAIKKIEN AIKOJEN YLEISÖENNÄTYKSEN JYVÄSKYLÄN TAIDEMUSEOSSA

Miina Savolaisen ohjaama yhteisötaidenäyttely ISÄ – Voimauttavia valokuvia 12.3.-23.5.2010 nousi Jyväskylän taidemuseon kaikkien aikojen yleisösuosikiksi yli 7 000 kävijällä. Näyttelyn isyysteeman ympärille rakentui Jyväskylän kulttuurikevään ohjelma. Koskettava ja moniulotteisesti isyyden eri sävyjä pohtiva näyttely nähdään syksyllä 2010 Raahen Galleria Myötätuulessa. Voimauttavan valokuvan menetelmällä toteutetut yhteisötaidenäyttelyt ISÄVoimauttavia valokuvia ja Maailman ihanin tyttö ovat saaneet Suomessa yli 60 000 katsojaa.

Näyttelysivulle


MIINA SAVOLAINEN PÄÄTÖSPUHUJANA YHDYSVALTALAISEN  TEDx -PUHUJAFOORUMIN SATELLIITTITAPAHTUMASSA HELSINGISSÄ

Miina Savolainen päätti voimauttavaa valokuvaa ja toisin katsomista käsitelleellä puheellaan TEDx Helsinki II -tapahtuman 12.5.  TED - Ideas Worth Spreading on 1984 perustettu, yhdysvaltalainen, vuosittain järjestettävä puhujafoorumi, jonka tavoitteena on kertoa designin, tieteen, taiteen, teknologian, politiikan ja viihteen alueilla löydetyistä levittämisen arvoisista ideoista. Eri puolilla maailmaa järjestettävät TEDx -satelliittitapahtumat ovat itsenäisiä epäkaupallisia tapahtumia, jotka keskittyvät tavoitteellisuudesta vapaaseen luovaan ajatustenvaihtoon. TEDx tapahtumassa kuultiin mm. Mikael JungneriaAnssi Vanjokea, Esa Saarista ja Kirsti Lonkaa.

Katso puhe
Tutustu TED ideologiaan
Keskustelua TEDx Helsinki -puheenvuoroista


MIINA SAVOLAINEN AKATEEMISEN KIRJAKAUPAN KIRJAN JA RUUSUN PÄIVÄN VIERAANA 4.5.

Miina Savolainen on Kirjan ja Ruusun Päivän kirjailijavieraana Helsingin Akateemisen kirjakaupan keskustan liikkeessä 4.5. Kirjan ja ruusun päivä juontaa juurensa 1930-luvun Barcelonasta, jossa Katalonian suojelupyhimyksen päivää alettiin viettää romattisella tavalla: nainen antaa miehelleen lahjaksi kirjan ja saa vastalahjaksi ruusun. Miina Savolainen esittelee kohtaamispaikalla elämyksellisenä kuvaluentona Maailman ihanin tyttö -kirjan tarinan näkymättömän lapsen näkyväksi tulemisesta, klo 15.30. Muut vieraat kohtaamispaikalla ovat Anna-Leena Härkönen, Peter Franzen, Panu Rajala ja Caj Bremer. Illan musiikkivieraana kuullaan Tuure Kilpeläistä yhtyeineen.

Akateemisen Kirjan ja Ruusun päivän ohjelma

Lue filosofi Esa Saarisen arvostelu Maailman ihanin tyttö -kirjasta


LAHDEN LÄHIPOLIISI SOVELSI VOIMAUTTAVAA VALOKUVAA LASTEN JA NUORTEN KUULEMISESSA OSANA ALUEELLISTA TURVALLISUUSSUUNNITELMAA

Lahden lähipoliisi on soveltanut voimauttavan valokuvan menetelmää oman lähialueen lasten ja nuorten kanssa osana Päijät-Hämeen turvallisuussuunnitelmaa. Kuvaa pelko pois -projektissa Lahden alueen koululaiset kuvasivat oman lähiympäristönsä turvallisiksi ja turvattomiksi kokemiaan paikkoja. Valokuvaprosessin kautta poliisi saa arvokasta tietoa lasten ja nuorten turvallisuuden kokemuksesta. Lahden poliisi on ensimmäisenä Suomessa lähestynyt turvallisuussuunnitelman tekoa lasten ja nuorten kuulemisen näkökulmasta. Lasten ja nuorten kuuleminen on osa sisäministeriön asettamaa tavoitetta.  Kuvaa pelko pois -valokuvanäyttelyn avaa 8.4. Galleria Remrantissa sisäministeri Anne Holmlund.
(Kuvaa pelko pois -näyttely 30.4.2010 asti, Galleria Remrantti, Aleksanterinkatu 29, Lahti.)


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ - AVAA TAIDEAINEITTEN NÄKÖKULMAA EDUSKUNNAN TUNTIJAKOUUDISTUSKESKUSTELUSSA 25.3.

Taiteilija Miina Savolainen pohjustaa Maailman ihanin tyttö -kuvaesityksellään Eduskunnan Arkadia -seuran järjestämää "Peruskoulun tuntijako muuttuu – mitä tapahtuu taideaineille?" -keskustelutilaisuutta 25.3.2010 eduskunnan auditoriossa. Eduskunnan Arkadia -seuran tarkoituksena on luoda edellytyksiä kansanedustajien ja kulttuurielämän edustajien väliselle yhteydenpidolle sekä edistää maamme kulttuurioloja, kulttuuripoliittista keskustelua ja laaja-alaista kulttuurintuntemusta. Maailman ihanin tyttö -projekti on tuonut 90-luvun lopulta alkaen suomalaiseen yhteiskuntaan työtavan, jossa valokuvataiteen ja terapeuttisen, pedagogisen sekä yhteisöllisen näkökulman välialueella toimiminen mahdollistaa eri ihmisryhmille monimuotoista identiteettityötä ja osallisuutta.

http://tatusotu.blogspot.com/2010/03/eduskunnassa-keskustellaan.htmlISÄ - VOIMAUTTAVIA VALOKUVIA JYVÄSKYLÄN TAIDEMUSEOSSA 12.3.–23.5.2010

Miina Savolaisen ohjaama isyysaiheinen yhteisötaideprojekti ISÄ – Voimauttavia valokuvia nähdään keväällä 2010 Jyväskylän taidemuseossa, jonne sen ympärille rakentuu Jyväskylän kulttuurikevään laaja isyysaiheinen tarjonta työpajoineen, seminaareineen ja koulutuksineen. Voimauttavan valokuvan menetelmällä kolmivuotisessa ryhmäprosessissa syntynyt näyttelykokonaisuus kertoo erilaisten isien lapsen elämään jättämistä jäljistä, isien sukupolviketjusta, yhteiskunnallisesta miehen ja isän roolien muutoksesta sekä lapsen arjessa läsnäolevasta isyydestä. Viidentoista kuvaajan sarjoista muodostuva näyttelykokonaisuus esittää moniulotteisen ja korjaavan kuvan isän merkityksellisyydestä. Näyttely on nähtävissä 23.5.2010 asti.

ISÄ – Voimauttavia valokuvia -projektin sivuille

Jyväskylän taidemuseon sivuille

Jyväskylän kulttuurikevään Lupa olla isä -projektin tapahtumasivuilleMAAILMAN IHANIN TYTTÖ AVAA POHJOLAN LÄÄKÄRIPÄIVÄT

Miina Savolainen on vuoden 2010 Pohjolan Lääkäripäivien juhlapuhuja Kuvaluento Maailman ihanin tyttö korvaa Oulussa 23.-26.2.2010 järjestettävän, vuosittaisen lääketiedetapahtuman perinteisen juhlapuheen. Päivien koulutuskokonaisuuden teemana on tänä vuonna "Valoa varjoisille kujille", jolla halutaan välittää kollegiaalisen yhdessäolon, mieleenpainuvien luentojen ja antoisan kulttuuriannin voimaannuttavaa vaikutusta traagisten uutisten keskellä elävälle, lama-ajan lääkärikunnalle. Oulun Musiikkikeskuksen Madetoja-salissa pidettävässä tilaisuudessa jaetaan Oulun Duodecim-seuran Elias-palkinto, vuoden 2009 parhaan väitöskirjan palkinto ja tutkimusapurahoja sekä nähdään Jorma Uotisen tanssiesitys. Pohjolan Lääkäripäivät järjestää Oulun Duodecim seura. Miina Savolainen palkittiin Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin Kulttuuripalkinnolla vuonna 2006.VOIMAUTTAVA VALOKUVA -VERKKOSIVUT YLITTIVÄT 100 000 KÄVIJÄN RAJAN

Voimauttavavalokuva.net -verkkosivujen kävijämäärä on ylittänyt sadantuhannen  erillisen vierailijan rajan. 18.2.2010 mennessä sivuilla oli vierailtu 101 414 yksittäiseltä päätteeltä. Maailman ihanin tyttö - kirjan lukijoiden perustamilla omilla facebooksivuilla on niinikään yli 1200 kirjautunutta jäsentä.

Maailman ihanin tyttö -lukijoiden perustamille facebooksivuille


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ KIRJASTOJEN LAINATUIMPIA 2009

Maailman ihanin tyttö -taidekirja on ollut yksi suosituimmista kirjastokirjoista vuonna 2009. Kirja on 400 kirjaston kokoelmassa kautta maan. Helsingin kaupungin kirjastossa Maailman ihanin tyttö ylsi 13,38 lainauskerran nidekohtaiseen vuosilainaustiheyteen, kun koko maan kaikkien kirjastokirjojen keskiarvo on 2.00 lainausta vuodessa. Kirja on saatavilla kaikissa pääkaupunkiseudun Helmet-järjestelmän piiriin kuuluvassa, 65 kirjastossa. Useissa kirjastoissa kirjan laina-aikaa on jouduttu lyhentämään kovan kysynnän vuoksi ja kirja on saatavilla ainoastaan bestseller-kirjojen pikalainavalikoimassa.

Varaa kirja pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet -varausjärjestelmässä

Varaa kirja valtakunnallisten kirjastojen varausjärjestelmässä
MAAILMAN IHANIN TYTTÖ ÄÄNESTETTIIN KAIKKIEN AIKOJEN SEITSEMÄNNEKSI PARHAAKSI KOTIMAISEKSI KIRJAKSI

Maailman ihanin tyttö noteerattiin BTJ:n järjestämässä leikkimielisessä Maailman paras kirja -yleisöäänestyksessä Helsingin kirjamessuilla. Kirja sijoittui kaikkien aikojen parhaiden kirjojen kavalkadissa jaetulle sijalle 21. yhdessä muun muassa Kilven Alastalon Salissa, Dostojevskin Idiootti, Hugon Kurjat, Milan Kunderan Olemisen sietämätön keveys -teosten kanssa. Kotimaisista kirjoista Maailman ihanin tyttö oli sijalla seitsemän, edellään Waltarin Sinuhe egyptiläinen (1), Linnan Täällä Pohjantähden alla (4), Kiven Seitsemän veljestä (6), Linnan Tuntematon sotilas (10), Kalevala (11) sekä Vartiaisen Länsimaisen kirjallisuuden historia (17).

 


TALOUSELÄMÄN VIIKON NIMI JA KAMERALEHDEN VUODEN MENESTYJÄ

Talouselämä-lehti nostaa Maailman ihanin tyttö -kirjan tekijän Miina Savolaisen Viikon nimeksi 11.12.09 ilmestyneessä numerossaan. Kirjan poikeuksellista tekoprosessia käsittelevä artikkeli pitää taidekirjan tarinaa menestyksenä, johon vain muutama Suomessa vuosittain julkaistavasta 5000 tietokirjasta saattaa yltää. "Savolainen halusi tehdä kirjan niin hyvin kuin osasi, ilman kompromisseja. Niin hän tekikin. Viimeistely on ensiluokkaista". Niinikään tuore Kameralehti nostaa Savolaisen vuoden menestyjäksi. "Valokuvataiteen ja metalligrafiikan tekniikkoja yhdistävä kirja on ainutlaatuinen kokonaistaideteos".

Talouselämän juttu verkossaISÄ - VOIMAUTTAVIA VALOKUVIA JOULUKSI IMATRAN KULTTUURIKESKUKSEEN

ISÄ – Voimauttavia valokuvia nähdään joulun alla 2.–19.12.2009 Imatran Kulttuurikeskuksessa Kaakkois-Suomen Valokuvakeskuksen kutsumana. Voimauttavan valokuvan menetelmällä kolmivuotisessa ryhmäprosessissa syntynyt näyttelykokonaisuus kertoo erilaisten isien lapsen elämään jättämistä jäljistä, isien sukupolviketjusta, yhteiskunnallisesta miehen ja isän roolien muutoksesta sekä lapsen arjessa läsnäolevasta isyydestä. Viidentoista kuvaajan sarjoista muodostuva näyttelykokonaisuus esittää moniulotteisen ja korjaavan kuvan isän merkityksellisyydestä.


MIINA SAVOLAISEN OHJAAMA YHTEISÖTAIDENÄYTTELY  ISÄ - VOIMAUTTAVIA VALOKUVIA AVAUTUU LOHJALLA ISÄNPÄIVÄN AATTONA, 5.11.2009 

ISÄ – Voimauttavia valokuvia on koskettava ja lämmin, isyyttä käsittelevä yhteisötaidenäyttely, jonka on ohjannut valokuvataiteilija Miina Savolainen. Näyttelyn viisi kaupunkia käsittävä kiertue saapuu isänpäivän aattona Lohjalle. Näyttely levittäytyy Linderinsaliin sekä Lohjan Pääkirjaston tiloihin 5.–28.11.2009. Voimauttavan valokuvan menetelmällä kolmivuotisessa ryhmäprosessissa syntynyt näyttelykokonaisuus kertoo erilaisten isien lapsen elämään jättämistä jäljistä, isien sukupolviketjusta, yhteiskunnallisesta miehen ja isän roolien muutoksesta sekä lapsen arjessa läsnäolevasta isyydestä. Näyttely esittää moniulotteisen ja korjaavan kuvan isän merkityksellisyydestä. 

Näyttelysivulle

ISÄ-näyttelyn omille isyys.fi -sivuille


HELSINGIN SANOMAT LISTAA MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -KIRJAN SUOMALAISTEN VALOKUVAKIRJOJEN KLASSIKKOSARJAAN  

Helsingin Sanomien taidekriitikko Anu Uimonen käsittelee 21.10. ilmestyneessä jutussaan suomalaisen valokuvakirjan kulttuurihistoriaa. Uimonen näkee 1800-luvun lopulla alkaneen valokuvan ja kirjan liiton kiihkeänä ja hedelmällisenä. Varhaisten huippukausien jälkeen viime vuosien klassikkokirjoja ovat olleet varhaisten Helsinki-kuvaajien, Signe Branderin ja I.K.Inhan kuvista kootut teokset. Uimonen listaa nykykuvaajien teoksista menestyksekkäimmiksi Hannu Hautalan luontoaiheiset valokuvakirjat sekä Miina Savolaisen voimauttavan valokuvan menetelmää soveltaneen Maailman ihanin tyttö -kirjan.


VOIMAUTTAVAA VALOKUVAA KOKEILLUT TEIJA HALONEN NOSTI ENITEN ONNELLISUUSPISTEITÄÄN YLE TV1:N ELÄMÄ PELISSÄ -OHJELMASSA 

YLE TV1:n Elämä pelissä -ohjelman toinen tuotantokausi käsitteli onnellisuutta. Ohjelman päähenkilöt kokeilivat puolen vuoden ajan eri asiantuntijoiden kanssa harjoituksia, joilla omaa onnellisuutta voi lisätä vaikeassakin elämäntilanteessa. Vaikeasti vammautuneen lapsen äiti, Teija Halonen, kokeili voimauttavan valokuvan menetelmällä toteutettua omakuvaprosessia yhdessä valokuvaaja Miina Savolaisen kanssa. Ohjelman päätösjaksossa 22.10., Halonen arvioi onnellisuutensa vahvistuneen 23:sta onnellisuuspisteestä 83:een. Ohjelman muiden, eri valmennusmetodeita kokeilleiden päähenkilöiden onnellisuuspisteet nousivat ohjelman aikana keskimäärin 24 pistettä. Valmennuksen alkaessa Teija Halonen antoi itselleen ryhmän matalimman onnellisuusarvion, mutta päätyi puolessa vuodessa ryhmän kovimmaksi nousijaksi. Halonen kertoo: "Kuvaus herätti minussa naisellisuutta, joka oli karannut jonnekin. Olen päässyt eroon tylsästä duunariäitimielikuvasta." Hän uskoo löytäneensä prosessin aikana uudelleen omaa arvoaan ja näkee, että onnellisuus ja itsetunto käyvät käsikkäin. Vahvistunut naiseus on tuonut voimaa ja uusia näkökulmia arkeen. Ohjelma on nähtävissä YLE Areenassa viikon ajan esityksen jälkeen. Ohjelmaan liittyvän onnellisuustestin on tehnyt 600 000 suomalaista.

Elämä pelissä -ohjelman sivuille

Katso Teija Halosen voimauttavat kuvat

Päähenkilöiden uudet onnellisuuspisteet
MAAILMAN IHANIN TYTTÖ EDUSTAA SUOMEA FRANKFURTIN KIRJAMESSUILLA

Maailman ihanin tyttö -taidekirja esittäytyy Frankfurtin kansainvälisillä kirjamessuilla 14.-18.10.2009. Frankfurt Book Fair on suurin kirjankustannusalan tapahtuma maailmassa. Vuosittain messuilla on edustettuina yli 7000 näytteilleasettajaa ja yli sata maata. Messuilla vierailee lähes 300 000 kävijää. Vuoden kauneimpana kuvakirjana palkittu sekä poikkeuksellisista kirjansidollisista, graafisista ja kirjapainoteknisistä ansioistaan tunnettu Maailman ihanin tyttö  edustaa Suomen osastolla maan kirjataiteen valioita.

Frankfurtin kirjamessujen sivuille


RAISA CACCIATORE, LIISA KELTIKANGAS-JÄRVINEN JA MIINA SAVOLAINEN PANELISTEINA HELSINGIN KIRJAMESSUILLA

Suomen tietokirjailijat ry järjestää Helsingin kirjamessujen jäsentilaisuudessaan 24.10. paneelikeskustelun nuoruudesta ja persoonallisuuden kehittymisestä. Keskustelijavieraina ovat lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen sekä valokuvataiteilija, taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolainen. Paneelikeskustelua alustaa Miina Savolaisen luento ja diaesitys Maailman ihanin tyttö -kirjan taustalla olevasta terapeuttisesta valokuvaprosessista, jossa nuorten arvokkuuden ja eheyden kokemusta vahvistettiin voimauttavan valokuvan menetelmän keinoin.

Raisa Cacciatore tunnetaan tietokirjailijana erityisesti lasten aggression hallintaa, seksuaalikasvatusta sekä poikien psyykkistä hyvinvointia ja seksuaaliterveyttä koskeineista teoksistaan. Liisa Keltikangas-Järvinen on temperamenttitutkimuksen uranuurtaja Suomessa ja kirjoittanut aiheesta lukuisia tietokirjoja. Voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjä ja Maailman ihanin tyttö -taidekirjan tekijä Miina Savolainen on työssään tuonut identiteettityötä ja taiteen lähestymistapoja osaksi hoidollisen ja pedagogisen työn perustehtävää.  Yhdistyksen jäsenille tarkoitettuun tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen.

Tietokirjailijat ry:n sivuille

Helsingin kirjamessujen Maailman ihanin tyttö -kirjan ohjelmaan


ISÄ - VOIMAUTTAVIA VALOKUVIA AVAUTUU GALLERIA ZEBRASSA 25.9.2009

Valokuvakeskus Raseborg esittää syksyllä 2009 kaksiosaisena Helsingin Jugendsalilta tutun valokuvanäyttelyn ISÄ - Voimauttavia valokuvia. Näyttely nähdään Karjaan Galleria Zebrassa 25.9.-17.10.2009 ja Lohjan Linderinsalissa 5.11.-27.11.2009. Lohjan näyttelyyn liittyy isyysaiheinen seminaari 4.11.2009.

Näyttelysivulle


ILMASOTAKOULUN AVAJAISTAPAHTUMAN TEEMANA VOIMAUTTAVA VALOKUVA

Ilmasotakoulun lukuvuoden 2009-2010 avajaistapahtuman teemaksi on tänä vuonna nostettu voimauttavan valokuvan menetelmä. Miina Savolainen luennoi Tikkakosken varuskunnan Ehrnrooth-salissa 11.8.2009 voimauttavan valokuvan soveltamisesta työyhteisön kehittämisessä sekä pedagogisena työvälineenä. Ilmasotakoulu on moderni, korkeakoulutusta antava ilmapuolustuksen korkeisiin valmius- ja suorituskykyvaatimuksiin vastaava puolustushaarakoulu, joka tuottaa osaajia rauhan-, kriisi- ja sodanajan tehtäviin. Koulu panostaa uusimpien menetelmien ja teknologioiden hyödyntämiseen sekä opetuksessaan että operatiivisessa käytössään. Ilmasotakoulun opiskelijoiden on nyt mahdollista osallistua Jyväskylän yliopiston järjestämään Aikuiskasvattajan pedagogiset opinnot (APO) -koulutuskokonaisuuteen, osana uutta yhteistyötään kasvatustieteen laitoksen kanssa. Miina Savolainen on ohjannut voimauttavan valokuvan menetelmäkoulutusta osana APO -opintoja vuodesta 2004 alkaen. Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen tiedekunta tavoittelee Tutkimuksen huippuyksikkö -statusta strategiakauden 2009-2012 aikana.

Ilmavoimien sivuille

Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen tiedekunnan sivuille

Voimauttava valokuva -koulutukset


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ ELOKUUN TAITEIDEN YÖ-TAPAHTUMISSA

Maailman ihanin tyttö -kirja on esillä elokuussa eri kaupungeissa järjestettävissä Taiteiden Yö -tapahtumissa.  Kirjan tekijä, valokuvaaja Miina Savolainen kertoo kirjan hienon kasvutarinan ja näyttää Maailman ihanin tyttö -projektin satumaisia kuvia. Turussa, Oulussa, Helsingissä ja Joensuussa tapahtuvien esitysten jälkeen yleisön on mahdollista saada taiteilijan henkilökohtainen omistuskirjoitus kirjan saajalle. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ, MIRA ALANNE,  PÄÄHENKILÖNÄ ME NAISET -LEHDEN  SELVIYTYJÄ -SARJASSA

Torstaina 23.7.09 ilmestyvän MeNaiset -lehden Selviytyjä-sarjassa vierailee yksi Maailman ihanin tyttö -projektin kymmenestä päähenkilöstä, Mira Alanne. Alanne kertoo jutussa oman ainutkertaisen tarinansa. Artikkelia täydentää jutun tehneen toimittajan, Tuija Hämäläisen Jälkikirjoitus-blogi lehden verkkosivuilla.

Toimittajan blogiin


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ MITÄ SUOMI LUKEE TOP 20 -LISTALLE

Tuore Vuoden Kristiina 2009 -palkinto on siivittänyt Maailman ihanin tyttö -kirjan Mitä Suomi lukee TOP 20 -listalle luetuimpien kotimaisten kirjojen joukkoon. Edellisen kerran Kristiinapalkinto myönnettiin Sofi Oksasen Puhdistus-teokselle. Tunnustus avasi kirjan palkintoputken keväällä  2008.

 

VUODEN KRISTIINA 2009 -PALKINTO MYÖNNETTIIN MIINA SAVOLAISELLE

Helsingin yliopiston Kristiina-instituutti on myöntänyt 15.5. Vuoden Kristiina 2009
-palkinnon Miina Savolaiselle tyttöjen ja nuorten naisten parissa tehdystä työstä,
voimauttavan valokuvan menetelmän kehittämisestä ja Maailman ihanin tyttö –projektin eteen tehdystä työstä. Kristiina-instituutin keväisessä Sadonkorjuujuhlassa palkintoa olivat vastaanottamassa Miina Savolainen sekä ihanat tytöt Tuula Koskela ja Ann-Mari Anttila. Vuoden Kristiina -palkinto myönnetään vuosittain sukupuolentutkimuksen tunnetuksi tekemisestä ja naisten aseman parantamiseksi tehdystä työstä. Palkinto myönnetään nyt yhdeksännen kerran ja on myönnetty vuodesta 2001 lähtien. Vuoden Kristiinana on aiemmin palkittu muunmuassa Sofi Oksanen, Umayya Abu-Hanna sekä Amnestyn Joku Raja -kampanja.

Palkintoperusteet: "Maailman ihanin tyttö -projektin toteutuksessa Miina Savolainen on tarjonnut nuorille naisille mahdollisuuden omaan ääneen kuvien kautta. Kuvien kautta hän on voinut tutkia yhdessä tyttöjen kanssa kysymyksiä määrittelyvallasta, sukupuolesta ja muutoksesta. Tuloksena on syntynyt joukko kuvia, joissa tyttöys ja naiseus määrittyvät tyttöjen omista lähtökohdista käsin vailla ympäristön pakottavia odotuksia ja paineita. Tytöt ovat saaneet mahdollisuuden määritellä itselleen merkittäviä asioita ja pukea persoonallisuutensa osia näihin sadunomaisiin kuviin. Se, että nuorille on annettu mahdollisuus kokea kuvattavana oleminen sekä kuvatuksi tuleminen voimaannuttavana prosessina, luottamukseen perustuvassa suhteessa valokuvaajaan, poikkeaa paljon naiseutta seksualisoivasta, kauneuskeskeisestä kuvamateriaalista".

Kristiina-instituutin sivuille


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ JA VOIMAUTTAVA VALOKUVA AIHEENA YLE TV1:N VOIMALA OHJELMASSA 27.4.09

TV1:n Voimala ohjelma esittää maanantaina 27.4. klo 21.55 jakson Valokuvan terapeuttinen voima. Lähetys uusitaan keskiviikkona 29.4. klo 13.05. Mukana ohjelmassa vieraina ovat maailman ihanin tyttö Ann-Mari Anttila, valokuvaaja- ja taidekasvattaja Miina Savolainen, psykoterapeutti Ulla Halkola, sekä voimauttavan valokuvan menetelmää omakohtaisesti kokeilleet kasvatusfilosofian tutkija, Minna Juutilainen, sosiaalipsykologi Riku Nikkilä ja perhe- ja kriisityöntekijä Tommo Heikkilä.

KATSO OHJELMA TÄSTÄ

Voimalan sivuilleSUOMALAISEN KIRJAKAUPAN MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -KIRJAILIJAILLAT

Suomalainen Kirjakauppa -ketju järjestää Maailman ihanin tyttö-kirjailijailijailtojen sarjan, joka aloittaa Oulusta (Rotuaari) 1.4.09, klo 17. Kiertue jatkuu Lahdessa (Aleksanterinkatu 17) keskiviikkona 22.4.09, klo 16. Turussa (Hansakortteli) torstaina 23.4.09, klo 16, Kuopiossa lauantaina 25.4.09, klo 12, Helsingissä (Aleksi 23) tiistaina 28.4.09, klo 16, Tampereella (Hämeenkatu) keskiviikkona 29.4. 09, klo 16, Jyväskylässä (Kauppakatu 33) torstaina 7.5.09 klo 16, Hämeenlinnassa perjantaina (Raatihuoneenkatu 23) 8.5.09 klo 16.30, äitienpäivän aattona, lauantaina 9.5.09 klo 14, Espoossa (Kauppakeskus Sello) ja päättyy Mikkeliin lauantaina 23.5. klo 12. Tilaisuuksissa on vieraana Maailman ihanin tyttö - kirjan tekijä, valokuvaaja Miina Savolainen, joka kertoo kirjan koskettavan tarinan kuvin ja sanoin. Tilaisuuksien jälkeen yleisön on mahdollista tavata kirjailijaa sekä saada omaan kirjaansa taiteilijan omistuskirjoitus esim. maailman ihanimmalle äidille tai ylioppilaalle. Suomalainen kirjakauppa myy koko kampanjapäivän ajan kirjaa alennettuun hintaan siinä liikkeessä, jossa tilaisuus järjestetään.


Kirjasivuille


MIINA SAVOLAINEN VIERAANA TURKU TV:N KAHVILA-OHJELMASSA PE 24.4.09

Turku TV esittää  Miina Savolaisen haastattelun Kahvila-ohjelmassa perjantaina 24.4.09 klo 21 ja klo 23.15. Ohjelman uusinnat nähdään lauantaina 25.4. klo 18.30, sunnuntaina  26.4. klo 14.30, maanantaina 27.4. klo 21 ja viimeisen kerran tiistaina 28.4. klo 21.KULTTUURIN GLORIA -PALKINTO MIINA SAVOLAISELLE

Gloria-lehti palkitsi 2.4.2009 Miina Savolaisen Kulttuurin Gloria 2009 -palkinnolla. Nyt kahdennenkymmenennentoisen kerran jaettavan palkinnon vastaanottivat maailman ihanin tyttö Ann-Mari Anttila sekä Maailman Ihanin Tyttö-kirjan kustantaja, elokuvaaja Pasi Pauni. Vuosittain jaettavien Gloria-palkintojen saajat edustavat omien alojensa persoonallisia huipputekijöitä, joita yhdistää sinnikäs ja intohimoinen asenne työhönsä.MIINA SAVOLAINEN VIERAANA YLE RADIO 1:N KAAPIN PAIKKA -OHJELMASSA

Miina Savolainen vierailee Emilia Cronwallin toimittamassa Kaapin paikka -ohjelmasarjassa Ylen Radio 1:ssä (87,9 MHz) keskiviikkona 1.4. klo 12.15-12.35. Ohjelma uusitaan lauantaina 4.4. klo 17.40-18.00. Ohjelman teemana ovat yksilöiden turvaverkot. Jakson toinen keskustelija on sosiaalipolitiikan tutkija Janne Jalava Kuntoutussäätiöstä.MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -ILTA OULUN SUOMALAISESSA KIRJAKAUPASSA 1.4.

Oulun Rotuaarin Suomalainen Kirjakauppa järjestää Maailman ihanin tyttö -kirjailijaillan keskiviikkona 1.4. klo 17. Maailman ihanin tyttö -valokuvaprojektin kokemuksista on kertomassa kuvin ja tarinoin, kirjan tekijä, valokuvaaja Miina Savolainen. Tilaisuuden jälkeen yleisön on mahdollista saada taiteilijan omistuskirjoitus omaan Maailman ihanin tyttö -kirjaansa. Aiemmin samana iltapäivänä Kulttuurikeskus Valve järjestää voimauttava valokuva -luentotilaisuuden klo 14-16.30.

Kirjasivuille

KoulutussivulleILMOITTAUTUMINEN VOIMAUTTAVA VALOKUVA -JATKOKOULUTUKSEEN ALKOI

Odotettu Taideteollisen korkeakoulun Koulutus ja kehittämispalveluiden (ent.IADE) järjestämä Voimauttavan valokuvan erikoistumiskoulutus alkaa Helsingissä, toukokuussa 2009. Ilmoittautuminen koulutukseen on alkanut. 30:n opintopisteen laajuiseen kokonaisuuteen voivat osallistua ammatilliset perusteet -menetelmäkoulutuksen läpikäyneet hoidollisten ja pedagogisten alojen työntekijät.

Koulutussivulle


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ VUODEN KAUNEIMMAT KIRJAT 2008 -PALKITTU

Suomen kirjataiteen komitea on palkinnut 12.3.2009 Maailman ihanin tyttö -kirjan Vuoden kauneimmat kirjat 2008 -kilpailun kuvakirjojen sarjassa. Raadin perustelut: "Selailuun välittömästi houkutteleva teos, kirjapainoteknisten ja taitollisten keinojen runsaudensarvi. Valokuvat ja taidegrafiikka luovat yhdessä sadunomaisen unelmien maailman. Tummat, värikylläiset aukeamat kertovat erinomaisesti myös aiheen vakavuudesta ja monivuotisen projektin merkittävyydestä."


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ STOCKMANNIN KUUKAUDEN KANTA-ASIAKASKIRJA

Maailman ihanin tyttö -kirja on saatavilla maaliskuun ajan kampanjatarjouksena Stockmannin kanta-asiakkaille Akateemisissa kirjakaupoissa sekä Stockmann-tavarataloissa. Kirjaa myydään 1.3.–31.3.2009 20% alennettuun hintaan. Ketjun kirjakaupat sijaitsevat Oulussa, Turussa, Tampereella, Espoossa (Tapiola), Vantaalla (Jumbo) ja Helsingissä (Keskusta ja Itäkeskus). Maailman ihanin tyttö on ollut useita viikkoja Akateemisen kirjakaupan TOP 10 myydyimpien kirjojen listalla.


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ VUODEN HUIPUT KILPAILUN -VUOSIKIRJAAN

Maailman ihanin tyttö -kirja on valittu vuoden 2008 graafisen alan parhaimmistoa esittelevään vuosikirjaan Grafian Vuoden Huiput -kilpailussa. Kirja on mukana Kuva ja kuvitus -sarjassa. Palkitut työt, kaikkiaan 1 319 kilpailutyön joukosta, ovat nähtävillä 4.4.–3.5.2009 Design Forumissa. Vuosikirja julkistetaan näyttelyssä 16.4.2009, klo 16.


DUODECIMIN VALOKUVATERAPIAA KÄSITTELEVÄ KIRJA ILMESTYI 3.2

Ensimmäinen suomalainen valokuvaterapiaa käsittelevä artikkelikokoelma, Valokuvan terapeuttinen voima (toim. Ulla Halkola et al.), julkaistiin valon päivänä 3.2. Kirjassa on mukana Miina Savolaisen voimauttavan valokuvan menetelmää käsittelevä artikkeli.  Kirjan on kustantanut Duodecim.


VOIMAUTTAVA VALOKUVA -VERKKOSIVUT KERÄNNEET YLI 65 000 KÄVIJÄÄ

Voimauttavavalokuva.net -verkkosivujen kävijämäärä ylitti tammikuussa 65 000 kävijää. 8.1.2009 mennessä sivuilla on vierailtu yhteensä 65 118 yksittäiseltä päätteeltä. Sivustojen monikäyttöisyys on saanut hyvää palautetta kävijöiltä. Muunmuassa opettajat ja sosiaalialan työntekijät ovat löytäneet sivujen toimivuuden omassa työssään.


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -TAIDEKIRJA ILMESTYI ODOTETTUNA

Koko perheen taidekirja Maailman ihanin tyttö ilmestyi 12.12.2008. Kirjaa on myyty poikkeuksellisen runsaasti ensimmäisten viikkojen aikana ja se on saanut lämpimän vastaanoton sekä lukijoilta että mediassa. "Viime vuoden koskettavin taidekirja taitaa olla tässä." (Ilkka-lehti)

Kirjasivulle


MIINA SAVOLAINEN HAASTATELTAVA TV1:N OHJELMASSA
EPÄKORREKTIA, TUOMAS ENBUSKE!

Miina Savolainen oli mukana haastateltavana TV1:n ohjelmassa EPÄKORREKTIA, TUOMAS ENBUSKE! 18.11.2008: Lapset pois huonoilta vanhemmilta! Ohjelmassa käsiteltiin sijaisperheiden arkea ja sosiaalihuollon näkökulmaa. Miina Savolaisen haastattelu on tehty viime kesänä Turun Wäinö Aaltosen museossa, Maailman ihanin tyttö -näyttelyn yhteydessä.


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -VALOKUVAKIRJA ESIKATSELUSSA KIRJAMESSUILLA

Syksyllä ilmestyvä Maailman ihanin tyttö -valokuvakirja on nähtävissä ja selailtavissa Helsingin Kirjamessuilla 23.-26.10.2008. Kirjan tekijä Miina Savolainen on messujen ajan tavattavaissa kirjan omalla osastolla, joka sijaitsee Katri Valan lavan tuntumassa. Lavan ohjelma käsittelee Kirjamessujen tämän vuotista teemaa, Katse ihmiseen. Aihepiiriin liittyvä ohjelma käsittelee perhettä, jaksamista ja hyvinvointia.


VOIMAUTTAVAN VALOKUVAN TAIDENÄYTTELYT KERÄNNEET
KOTIMAASSA YHTEENSÄ YLI 40 000 KÄVIJÄÄ

Maailman ihanin tyttö -näyttely päättyi Turun Wäinö Aaltosen museossa 22.6.2008. Turun Sanomien kulttuuritoimitus nosti näyttelyn Turun kulttuurivuoden 2008  kolahdusten joukkoon. Voimauttavan valokuvan menetelmällä toteutetut yhteisötaidenäyttelyt, Maailman ihanin tyttö sekä ISÄ – Voimauttavia valokuvia ovat keränneet kotimaassa yhteensä yli 40 000 kävijää.

Näyttelytietoihin


ISÄ – VOIMAUTTAVIA VALOKUVIA JUGENDSALIN VUODEN SUOSITUIMMAKSI

ISÄ – Voimauttavia valokuvia päättyi Jugendsalin vuoden 2007 suosituimpana näyttelynä. Koskettavan näyttelyn ehti nähdä 18 257 näyttelyvierasta. Näyttely veti tavallista enemmän erilaisia ryhmiä. Kävijämäärä on myös poikkeuksellisen vilkas yleensä hiljaisemman loppusyksyn näyttelyksi. ISÄ – Voimauttavia valokuvia nähdään Nurmeksessa 28.1.–2.3.2008.


NäyttelytietoihinVUODEN ISÄ 2007 PALKITTIIN JUGENDSALILLA

Vuoden isä 2007 -palkintotilaisuus pidettiin Jugendsalin ISÄ – Voimauttavia valokuvia -näyttelyssä 10.11.2007. Palkinnon luovutti peruspalveluministeri Paula Risikko sosiaalikasvattaja Jouni Lehmoselle. Vuoden isä valittiin nyt toista kertaa. Tänä vuonna painopisteenä oli arjen isyys. Ensimmäinen Vuoden isä, vuonna 2006 palkittu Hannu Säävälä, on vieraana ISÄ – Voimauttavia valokuvia -näyttelyn isyysaiheisessa yleisöluentosarjassa 15.11.2007. Vuoden isä -palkinnon suojelija on tohtori Pentti Arajärvi.

 

KULTTUURIMINISTERI STEFAN WALLIN AVASI ISÄ – VOIMAUTTAVIA VALOKUVIA -NÄYTTELYN JUGENDSALISSA

Isyysaiheinen, voimauttavan valokuvan menetelmällä toteutettu yhteisötaidenäyttely ISÄ – Voimauttavia valokuvia nähdään Helsingin Jugendsalissa 17.10.2007-13.1.2008. Näyttely koostuu viidentoista valokuvaajan isyyttä käsittelevistä töistä. Miina Savolainen on ohjannut kuvaajaryhmän yli kaksivuotisen voimauttavan prosessin, jossa ryhmä lähestyi aihetta oman elämänsä isyyskokemusten kautta siirtyen vähitellen käsittelemään teemaa yhteiskunnallisemmin. Valtion valokuvataidetoimikunta on tukenut näyttelyä. Näyttelyyn liittyvä yleisöluentosarja on toteutettu yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Tasa-arvoasian neuvottelukunnan kanssa. Näyttelyn avasi Kulttuuriministeri Stefan Wallin. Marraskuussa näyttelyssä järjestetään kiinnostava isyysaiheinen yleisöluentosarja.


LUMOAVA MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -KIRJA NYT TILATTAVISSA
Lumoava koko perheen taidekirja rakastetusta valokuvaprojektista ilmestyy syksyllä 2008. Huikean kaunis ja koskettava kirja kertoo jokaisen ihmisen oikeudesta kokea itsensä rakastetuksi ja arvokkaaksi. Kirjan voi tilata ennakkoon näiltä sivuilta.LASTENKULTTUURIN VALTIONPALKINTO 2006

Taiteen keskustoimikunta on myöntänyt valokuvaaja Miina Savolaiselle Lastenkulttuurin valtionpalkinnon 2006. Suuruudeltaan 15 000 euron palkinnon luovutti kulttuuriministeri Tanja Saarela 17.11.2006 valtioneuvoston juhlahuoneistossa pidetyssä juhlassa.  Lastenkulttuurin valtionpalkinto on tunnustus kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta lastenkulttuurin piiriin kuuluvasta ansiokkaasta työstä tai myös pitkäaikaisesta ansiokkaasta toiminnasta lastenkulttuurin hyväksi.

Lastenkulttuurin valtionpalkinto

AJANKOHTAISEN KAKKOSEN PELASTAKAA LAPSET -ILTA

TV2:n Ajankohtainen kakkonen herätti  keskustelua lasten laiminlyönnin ja huostaanottojen yleistymisestä teemaillassaan tiistaina 28.11.2006, klo 21.00–23.10. Pelastakaa lapset -illan suorassa lähetyksessä keskustelijoina olivat muunmuassa sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen, kansanedustaja Osmo Soininvaara, tutkija Mirjam Kalland sekä lastensuojelulapsuuden omakohtaisesti kokenut Negative-yhtyeen manageri Tommi Liimatainen. Maailman ihanin tyttö -projektin valokuvaaja, sosiaali- ja taidekasvattaja Miina Savolainen toi mukaan keskusteluun näkökulman lapsen nähdyksi tulemisen oikeudesta. Illan juonsivat Satu Miettinen ja Jan Andersson.

28.11.2006 Ajankohtainen kakkonen: Pelastakaa lapset -ilta
TV2, klo 21.00–21.50 ja 22.05–23.10

Pelastakaa lapset -ilta

MAAILMAN IHANIN TYTTÖ INHIMILLISESSÄ TEKIJÄSSÄ

Ihanat tytöt Jenna Pystö ja Monna Makkonen sekä MIT-projektin kuvaaja Miina Savolainen vierailivat TV2:n Inhimillinen tekijä -ohjelmassa Helena Itkosen vieraina kertomassa valokuvausprosessin merkityksistä. Ohjelman ensiesitys 28.3.2006 keräsi 400 000 katsojaa ja sen uusinta 2.4.2006 edelleen lähes 200 000 katsojaa. Ohjelma uusittiin toisen kerran heinäkuussa 2006.  Koskettava ohjelma keräsi paljon lämmintä katsojapalautetta, jota erityisesti osoitettiin rohkeasti omaa elämäänsä jakaneille Jennalle ja Monnalle.

Inhimillinen tekijä


DUODECIM KULTTUURIPALKINTO 2005

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt vuosittaisen kulttuuripalkintonsa Miina Savolaiselle Maailman ihanin tyttö -projektista ja voimauttavan valokuvan menetelmän kehittämisestä. 5000 euron suuruinen palkinto luovutettiin Jyväskylässä 17.11. 2005 pidetyssä, monitieteisessä Terveys, sairaus ja kulttuuri -seminaarissa. Duodecim Kulttuuripalkinto myönnetään ryhmälle tai henkilölle, joka on merkittävästi edistänyt terveyden, sairauden ja kulttuurin yhteyden ymmärrystä yhteiskunnassa. Aiemmat palkinnonsaajat ovat Rafael Wardi, Claes Andersson ja Kari Heiskanen.

Duodecim


VUODEN NUORI VALOKUVAAJA 2005

Miina Savolainen valittiin Vuoden nuoreksi valokuvaajaksi 8.6.2005. Raadissa toimivat Taneli Eskola, Jorma Hinkka, Marjatta Tikkanen, Tiina Itkonen, Markku Nurminen sekä Markku Aaltonen. Palkinto on vuorovuosina Fotofinlandian kanssa myönnettävä laadukas omakirja voittaneelle työlle. Aiemman Libris-palkinnon voitti Tiina Itkonen 2003 Grönlannin polaarieskimoiden elämää dokumentoineella Inughuit-sarjallaan.


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ -PÄÄTTÖTYÖ

Miina Savolaisen taiteen maisterin lopputyö Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolle tarkastettiin 6.6.2005. Maailman ihanin tyttö – voimauttava valokuva -työn tarkastajina toimivat Marjatta Bardy Stakesista sekä Juha Varto taidekasvatuksen osastolta. Lopputyö käsittelee Maailman ihanin tyttö -valokuvaprosessin merkityksiä sekä hahmottelee yleisemmin valokuvan terapeuttisuutta ja voimauttavan valokuvan menetelmää. Työ on lainattavissa  Aralis-kirjastosta, Hämeentie 135 A, Helsinki. 241-sivuinen kirja on saatavilla myös kaukolainaksi.

Aralis-kirjasto


MAAILMAN IHANIN TYTTÖ - DOKUMENTTIELOKUVA

Maailman ihanin tyttö -projektissa mukana olevasta Tiina Siitosesta valmistui Ylen nuorten minidokumenttisarjassa 13-minuuttinen dokumenttielokuva Maailman ihanin tyttö. Elokuva kertoo Tiinan tarinan äidiksi kasvamisesta ja taustoittaa samalla MIT-projektin lähtökohtia. Elokuva esitettiin TV2:ssa 28.10.2004. Elokuvan on ohjannut Anna Laine ja sen on tuottanut Marika Makaroff ja Naked Productions.


LEIKIN PIKKUJÄTTILÄINEN

Miina Savolaisen artikkeli Maailman ihanin lapsi –valokuva perheessä ilmestyi Wsoyn Leikin Pikkujättiläinen –suurteoksessa 2004. Artikkeli käsittelee voimauttvan valokuvan menetelmää lapsiperheen näkökulmasta. Kirjan on toimittanut Liisa Piironen.


VUODEN VISIO 2004

Vihreän sivistysliiton Vuoden Visio 2004 myönnettiin 19.3.2004 taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaiselle voimauttavan valokuvan menetelmästä ja Maailman ihanin tyttö –projektin toteuttamisesta kymmenen helsinkiläisessä Hyvösen lastenkodissa kasvaneen tytön ja nuoren naisen kanssa. Tunnustus myönnettiin niin yksilö- kuin yhteisötasollakin sovellettavissa olevan terapeuttisen taidekasvatusmenetlmän kehittämisestä sekä Maailman ihanin tyttö –projektin hienosta esimerkistä: kuusi vuotta kestänyt Maailman ihanin tyttö -projekti on upea osoitus pitkäjännitteisestä, luottamukseen ja tasavertaisuuteen pohjautuvasta työstä ja prosessista, jonka kautta kymmenen helsinkiläisessä lastenkodissa asuvaa tyttöä ja naista (projektin alkaessa iältään 9-20-vuotiaita), ovat voineet kyseenalaistaa ja pohtia tiedotusvälineiden heille tarjoamia rooleja. Ja löytää itsestään jotain ainutlaatuista, arvokasta ja kaunista.

Vihreä Sivistysliitto ry perustelee valintaansa seuraavasti: 1. Voimauttavan valokuvan menetelmä tuo näkyväksi ja arvokkaaksi sellaista, mitä esim. perheen, työyhteisön, järjestön arjessa ei välttämättä näy. Menetelmän avulla yhteisöt voivat kehittää itseään ja toimintaansa. 2. Yksilötasolla menetelmä avaa henkilökohtaisen kehittymisen mahdollisuuksia mm. oman itsensä ja lähipiirinsä tarkasteluun sekä valmiina tarjottujen mallien ja ihanteiden kriittiseen arviointiin. 3. Maailman ihanin tyttö -projekti perustuu voimautumisen ideaan ja ajatukseen siitä, että jokaisella on oikeus olla oman elämänsä ihanin. Projektissa mukana olleet - ja projektin valokuvia tarkastelevat - pohtivat teemoja, jotka koskettavat meitä kaikkia. 4. Maailman ihanin tyttö -projektin kantavana voimana on tasa-arvo, tasavertaisuus, luottamus ja suvaitsevaisuus sekä itsensä hyväksyminen.

Aikaisemmin Vuoden VISIO -kunniamaininnan ovat saaneet Hyötykasviyhdistys ry ja sen Annala-projekti (1997), Lumituuli Oy (1998), Luomukoriprojekti (1999), Energiapoliittinen skenaario (2000), Roska päivässä -liike (2001), Vaaka ry:n vauvakassikeräys (2002) ja Non Fighting Generation ry (2003).

Järjestyksessään kahdeksas Vuoden Visio -palkinto luovutettiin perjantaina 19.3.2004 Cafe Photo -kahvilassa, Museokatu 9 B. Vuoden Visiot vastaannottivat tunnustuksen iloisesti myhäillen.


VALOPILKKU 2003 RAADIN ERIKOISPALKINTO

Maailman ihanin tyttö –valokuvaprojekti ja –näyttely palkittiin Vuoden Valopilkku 2003 kilvassa raadin 1000 euron erikoispalkinnolla. Palkinto ilahdutti ja antoi painokasta arvon tunnetta paitsi erikoisvalopilkuille itselleen, myös heidän syvästi myötäelävälle lähipiirilleen.

Raadin perustelut: Taidekasvattaja Miina Savolaisen ja kymmenen lastenkodissa kasvaneen tytön viisi vuotta kestänyt yhteistyö on oivallinen osoitus niin kutsutun voimauttavan valokuvan ideasta. Sekä kuvauksen suunnittelijana että kuvattavana olemisen kautta tytöt mm. tutkivat median naiskuvaa ja romuttivat heille itselleen asetettua pahan tytön roolia. Hanke osoitti, että valokuvilla ja valokuvaamalla voi harjoitella katsomaan lempeämmin itseä ja toista ihmistä. Valokuvista rakennettiin viime syksynä laaja näyttely Helsingin Annantalolle; näyttely kosketti ja ilahdutti tuhansia kävijöitä.

Yleisradion Kulttuuritoimituksen Vuoden Valopilkku -palkinto myönnetään poikkeuksellisen merkittävälle kulttuuriteolle, joka on valtakunnallisesti tai paikallisesti ravistellut, tuulettanut, muuttanut, ilahduttanut tai edistänyt suomalaista kulttuurielämää. Vuoden 2003 Valopilkkua varten yleisöltä tuli yli kaksisataa ehdotusta, joista TV1:n nimeämä raati valitsi neljä ehdokasta loppukilpailuun. Raadissa vaikuttivat toimituskunnan edustajien lisäksi vuoden 2002 Valopilkun voittajat, lastenkultturin pitkäaikaiset edistäjät, kirjailijat Sinikka ja Tiina Nopola, muusikko Iiro Rantala sekä näyttelijä Anni-Christina Juuso.

Valopilkkuehdokkaiksi oli Maailman ihanin tyttö –projektin ohella nimetty Jouko Jokelan ja Teatteri Jurkan huippusuosittu it-satiiri Mobile Horror sekä Turun taideakatemian kansainvälisesti palkittu animaatiokoulutus. Vuoden 2003 Valopilkkuna palkittiin säveltäjä Kalevi Ahon, Lapin kamariorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin ja Sodankylän kunnan nykymusiikin suurhanke Luosto-sinfonia.